JEMSTVO UZ OBEĆANJE! ONI SU ZA SLOBODU PLATILI MILIONE: Najveća kaucija u istoriji srpskog pravosuđa iznosila 12 miliona evra
Foto: Nemanja Nikolić

KAUCIJA KAO GARANCIJA!

JEMSTVO UZ OBEĆANJE! ONI SU ZA SLOBODU PLATILI MILIONE: Najveća kaucija u istoriji srpskog pravosuđa iznosila 12 miliona evra

Crna Hronika -

Jemstvo, ili popularnije kauciju, okrivljeni pred sudovima često nude kao garanciju da će se redovno odazivati na pozive suda ukoliko im se omogući da se brane sa slobode. Najveće jemstvo u istoriji srpskog pravosuđa položeno je 2013. godine kada je, tokom sudskog postupka koji je vođen protiv biznismen Miroslava Miškovića, kompanija čiji je Mišković predsednik uplatila iznos od 12 miliona evra. Posle donošenja oslobađajuće presude, novac koji je bio položen kao garancija, vraćen mu je.

U prethodnih nekoliko dana sud je takođe prihvatio jemstva koja su kao garanciju, uz obećanje da se neće skrivati, dali Duško Šarić i Milan Vučinić, optuženi da su bili pripadnici kriminalne grupe Darka Šarića i njima su stavljene hipoteke na nepokretnosti u vrednosti od 800.000, odnosno 300.000 evra. Osim ove mere, sud im je odredio i kućni pritvor.

Duško Šarić
foto: Nemanja Nikolić

Različiti kriterijumi

- Jemstvo je jedna od mera za obezbeđenje prisustva osumnjičenih, blaža od pritvora, i najveća je zabluda da je to "privilegija bogatih". Minimalni i maksimalni iznos jemstva nije određen zakonom, ali su data merila koja se uzimaju u obzir kod određivanja iznosa jemstva. Naime, nije retko da se kao jemstvo upisuju hipoteke od nekoliko desetina hiljada evra, bilo je slučajeva da ono glasi na tek nekoliko hiljada evra, a sud je taj koji na kraju, kako zakon propisuje, odlučuje koliki je iznos adekvatan. U obzir se uzima stepen opasnosti od bekstva, lične i porodične prilike okrivljenog, ali i imovno stanje osobe koja za njega daje jemstvo - objašnjava sagovornik Kurira.

Prema njegovim rečima, svaki okrivljeni kome je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva ili uznemirenja javnosti, sudu može da predloži da uz ovu vrstu garancije bude pušten da se brani sa slobode.

- Jemstvo uvek glasi na novčani iznos koji se određuje, ali se ono zapravo, osim davanja gotovog novca, može položiti i u hartijama od vrednosti, dragocenostima ili stavljanju hipoteke za iznos jemstva - dodaje naš sagovornik.

On objašnjava da samo polaganje jemstva nije dovoljno za sud, već da okrivljeni mora da pruži i obećanje da neće da se krije i da će redovno da se odaziva na sve pozive suda.

- Ukoliko obećanje prekrši, zakon nalaže da mu se jemstvo oduzima i stavlja na raspolaganje budžetu Republike Srbije. Tačnije, ukoliko se ne odaziva na pozive suda posle položenog jemstva, okrivljeni uvek može da bude vraćen u pritvor i u tom slučaju jemstvo mu se vraća. Na isti način, ono se vraća i kada okrivljeni bude oslobođen ili postupak protiv njega bude obustavljen. Međutim, ukoliko pobegne, jemstvo pripada državi - dodaje naš sagovornik.

Jezda i Mira

Izvor Kurira podseća da su najpoznatiji primeri oduzimanja jemstva u javnosti bili slučajevi Jezdimira Vasiljevića, poznatijieg kao Gazda Jezda, kao i slučaj Mirjane Marković, preminule supruga nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Jezdimir Vasiljević
Jezdimir Vasiljevićfoto: Printscreen/Youtube

- Jezdimiru Vasiljeviću bila je odlukom suda oduzeta luksuzna kuća na Dedinju, procenjena na milion nemačkih maraka na koju su njegovi advokati stavili hipoteku 2001. gdine kako bi se branio sa slobode, a ta mera je doneta pošto je on tokom postupka pobegao. Vraćena mu je tek pošto je postupak zbog zastare obustavljen - kaže naš sagovornik i podseća da je jemstvo od 200.000 evra vraćeno i pokojnom biznismenu Dragoslavu Kosmajcu, pošto je oslobođen optužbi.

Policajac

Sud mu povećao jemstvo

Milutinu Radovanoviću, koji je optužen da je bio pripadnik grupe Darka Šarića, sudsko veće je prihvatilo jemstvo od 100.000 evra, ali je Apelacioni sud, odlučujući po žalbi tužilaštva, to rešenje ukinuo i povećao jemstvo na 130.000 evra. Posle stavljanja hipoteke na nepokretnost, Radovanović je pušten iz pritvora.

Marko Mišković, presuda, sud, Miroslav Mišković, Specijalni Sud
foto: Vladimir Šporčić

Marko Mišković

Stavio hipoteku na lokal u centru

Marko Mišković, kojem se sudilo zajedno sa ocem Miroslavom Miškovićem, iz pritvora je pušten uz nanogicu, pošto je upisana hipoteka na lokal od 250 metara kvadratnih u Ulici kneza Mihaila u centru Beograda, vredan oko 3,3 milikona evra. I Marko Mišković je, da podsetimo, pravosnažno oslobođen optužbi.

- Ukoliko neko ko je položio jemstvo bude osuđen na kraju postupka, novac se vraća odnosno hipoteka briše kada ode na odsluženje kazne - objašnjava naš sagovornik.

Bonus video:

00:24

Duško Šarić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja