OVO JE PROFIL PERAČA PARA U SRBIJI! SVAKI IMA 5 SIMBOLA MOĆI Prljav novac više ne ulažu u nekretnine i gradnju, OTKRIVAMO ŠTA RADE
Ilustracija, Foto: Kurir

ISTRAGE

OVO JE PROFIL PERAČA PARA U SRBIJI! SVAKI IMA 5 SIMBOLA MOĆI Prljav novac više ne ulažu u nekretnine i gradnju, OTKRIVAMO ŠTA RADE

Crna Hronika -

Pripadnici kriminalnih grupa koji se nalaze na udaru finansijske istrage, kako je pokazala praksa, sve češće ulažu u "rolekse" koji se lako prenose i prodaju, a mnogo vrede

Stan na Vračaru, vikendica sa bazenom i visokom betonoskom ogradom na obodu Beograda, džip, najčešće "lend rover" ili BMW i "porše" i automobil "smart", "rolex" na ruci - profil je prosečnog "klijenta" u Srbiji, koji je na udaru finansijske istrage Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu. I dok se nekada novac ulagao isključivno u gradnju i nekretnine, danas, kako pokazuje praksa, velika količina nelegalno stečenog novca ide na skupocene satove.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Carina Srbije

Košatju 100.000 evra

Preko 100 satova, kako saznajemo, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, oduzeto je samo tokom hapšenja nekoliko kriminalnih grupa na teritoriji Beograda u poslednje tri godine.

- Najveći broj satova zaplenjen je kod osumnjičenih pripadnika kriminanlne grupe Darka Šarića. Veliki broj je pronađen i prilikom hapšenja osumnjičenih pripadnika klana Veljka Belivuka, ali i osumnjičenog za šverc kokaina, bivšeg fudbalera Živka Bakića, kome je čak privremeno zaplenjena i kuća na Ibici, a dva sata marke "Filip Patek" procenjena su na preko 100.000 evra - kaže naš izvor.

Ilustracija, hapšenje
Ilustracija, hapšenjefoto: MUP

Trka sa vremenom

Zamrzavanje imovine

Finansijska istraga, kako objašnjava naš sagovornik, pokreće se istog trenutka kada po nalogu tužilaštva policija pokrene akciju hapšenja.

- Kada policija po nalogu tužilaštva krene u realizaciju akcije privođenja, kreće trka sa vremenom za tužioce i pripdanike Jedinice za finansijske istrage MUP. Naime, neretko se dešavalo da srodnici pokušaju da podignu novac s računa ili vrednosti iz sefova i zbog toga je od izuzetne važnosti da se dokazi prikupe, odnosno imovina isog trenutka "zamrzne" - objašnjava naš sagovornik.

Kupovina satova je, kako pokazuje praksa, trend gotovo svih osumnjičenih za krivična dela. Oni se lako prenose i skrivaju, i isto tako lako ponovo prodaju. - Veliki broj zaplenjenih satova pokazuje da najviše vole "brajling", "rolex" i "omegu", dok im je "Filip Patek" simbol moći. Istini za volju, među privremeno oduzetim satovima ima i kopija ovih brendova, ali je najčešće reč o dobrim i skupim kopijama za koje se utvrdi da nisu originali tek kada stručnjak otvori mehanizam. Neki od ovih satova, optočeni su zlatom i dragim kamenjem - opisuje izvor.

Ugovori s fudbalerima

Novina u pokušajima da sakriju imovinu, kako bi otežali njeno trajno oduzimanje je i to da kola iznajmljuju od rent-a-kar agencija ili na lizing, nekretnine kupuju na treća lica, s kojim na prvi pogled ne mogu nikako da budu povezani, a fiktivne ugovore o zajmu kojim pokušavaju da pravdaju poreklo prljavnog novca sklapaju sa sportistima, najčešće fudbalerima i košarkašima.

Šta je sve oduzeto

Zgrade, motori, mini hidroelektrana, drago kamenje...

Od supruge jednog optuženog, kom se sudi pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, po nalogu tužilaštva oduzeta je stambena zgrada, čak tri "roleksa", dva druga sata i četiri luksuzna automobila, a od njihove dece i motori, automobili.

- Od bivše supruge jednog okrivljenog oduzeta je čak zlatna ogrlica sa priveskom dvoglavog orla, drago i polu drago kamenje sa dijamantima i rubinima, narukciva sa dijamantima, a od jednog optuženog čak i mini hidroelektrana - otkriva sagovornik Kurira.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tanjug/Sava Radovanović

- Sve češće, nailazimo na situaciju da nemaju vozila registrovana na svoje ime, bar ne veliki broj njih u svom vlasništu, i da luksuzne automobile iznajmljuju jer znaju da tako otežavaju dokazivanje vlasništva i trajno oduzimanje. Osim toga, s obzirom da su svesni da je teško da dokažu da su svu imovinu koju imaju legalno stekli, pokušajvaju da je prebace na osobe s kojima nisu u bliskom srodstvu niti ljubavnom odnosu, u ubeđenju da tako ona neće doći pod lupu istražitelja. Međutim, kako su finansijska istraga i krivični postupak tesno povezani, iako su razdvojeni postupci, istražitelji koji proveravaju imovinu koriste se i dokazima prikupljenim u krivičnom postupku. Recimo, u jednom slučaju je otkriveno da je okrivljeni vlasnik brojnih nekretnina zahvaljujući presretnutom telefonskom razgovoru sa agentom za osiguranja, od kog je tražio da mu osigura stanove i lokale. Praktično je tačno pobrojao adrese i fiktivne vlasnike, dok se u drugom postupku vođa grupe ljubavnici pohvalio šta sve poseduje - otkriva naš sagovornik.

Odvojeni postupci

Na udaru finansijske istrage organizovane kriminalne grupe nalaze se čim se protiv njih pokrene krivični postupak. I dok je tužilaštvo u krivičnom postupku dužno da dokaže da li su počinili krivično delo, kada je u pitanju postupak koji se vodi po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivčnog dela, okrivljeni sami moraju da dokažu da li su zakonitim prihodima kupili sve ono što poseduju.

- Finansijska istraga se vodi u odvojenom postupku, koji se pokreće istog dana kada i krivična istraga. Sprovodi je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal uz pomoć Jedinica za finansijske istrage MUP. Ne proverava se samo imovina osumnjičenog, već i ono što poseduju članovi porodice, ali i ljubavnice, vanbračna deca. Sva imovina za koju se sumnja da nije kupljena novcem od legalne zarade, odmah se identifikuje, blokira, a onda se utvđuje na koji način je stečena. Za onu imovinu za koju se utvrdi da ne postoji dokaz da je stečena na zakonit način, tokom trajanja postupka ona se privremeno oduzima, a po okončanju, ako je osuđujuća presuda pravosnažna, ona se oduzima trajno - objašnjava sagovornik Kurira i dodaje da se, kada je u pitanju finansijska istraga, proverava celokupna imovina, a ne samo ona stečene tokom perioda izvršenja krivičnog dela za koji se neko sumnjiči.

Bonus video:

00:16

UHAPŠENI PORESKI INSPEKTORI RADILI SA KRIMI GRUPOM! Osumnjičeni za pranje para: Organizator uživao u luksuznoj vili sa bazenom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track