ZNANJE JE MOĆ I JEDINI ŠTIT SUDIJA: Predsednica Vrhovnog suda Srbije Jasmina Vasović otvorila "Sudijske dane" u Vrnjačkoj banji
Foto: Vrhovni sud Srbije

godišnje savetovanje

ZNANJE JE MOĆ I JEDINI ŠTIT SUDIJA: Predsednica Vrhovnog suda Srbije Jasmina Vasović otvorila "Sudijske dane" u Vrnjačkoj banji

Crna Hronika -

Godišnje savetovanje sudija Republike Srbije "Sudijski dani", koje se tradicionalno održava u Vrnjačkoj banji u organizaciji Vrhovnog suda Srbije, svečano je danas otvorila predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović. Predsednica Vrhovnog suda Srbije, u svom uvodnom izlaganju pred početak brojnih panela na kojima će sudije razmenjivati svoja znanja i iskustva, naglasila je da su svi učesnici "posvećeni istom cilju, uspostavljanju pravosuđa koje pruža pravnu sigurnost građanima".

Vrhovni sud Srbije
foto: Vrhovni sud Srbije

- Okupili smo se da razmenimo znanje, jer znanje je moć, znanje je sloboda i znanje je jedini naš štit. Znanje nas čini postojanim da čvrsto i hrabro kao sudije stojimo naspram jednog ili naspram svih - istakla je predsednica Vrhovnog suda i izrazila nadu da će nadmetanje sudija u znanju iz godine u godinu biti sve masovnije i sve sadržajnije.

Govoreći o ujednačavanju sudske prakse, predsednica Vasović je ukazala na ulogu koju ujednačavanje sudske prakse ima za pravnu sigurnost, ugled pravosuđa i poverenje u pravosuđe.

- Posvećeni smo istom cilju, da uspostavimo pravosuđe koje pruža pravnu sigurnost građanima, koje se zasniva na savremenim standardima uz uvažavanje domaće pravne tradicije - zaključila je predsednica Vrhovnog suda.

Na svečanom otvaranju Savetovanja govorili su ministarka pravde Maja Popović, predsednica Visokog saveta sudstva Zorana Delibašić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Nj.E. Emanuele Žiofre, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Janoš Babić, šef Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava Misije OEBS-a u Srbiji Zurab Sanikidze, koordinator Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona, pri američkoj ambasadi u Beogradu Ben Vilijams, direktor USAID-ovog projekta ,,Pravda za sve” Mark Lasman, javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva Nataša Krivokapić, zamenik predsednice Ustvanog suda prof. dr Milan Škulić, sudija Evropskog suda za ljudska prava Branko Lubarda, predsednik Vrhovnog suda Republike Slovenije dr Miodrag Đorđević, predsednica Vrhovnog suda Republike Severne Makedonije Besa Ademi, sudija Suda Bosne i Hercegovine Tatjana Kosović, predsednica Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Vesna Stanković-Ćosović, predsednica Vrhovnog suda Republike Srpske Daniela Milovanović, zamenica predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Jočić i sudija Ustavnog suda Republike Hrvatske dr Mato Arlović.

Vrhovni sud Srbije
foto: Vrhovni sud Srbije

Ministarka pravde Maja Popović istakla je značaj godišnjeg savetovanja sudija, i podsetila da je u prethodnom periodu Ministarstvo pravde aktivno učestvovalo u pripremi Akta o promeni Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, kao i u donošenju seta pravosudnih zakona.

- Veliki je značaj savetovanja, tokom kog ćemo verujem moći da dođemo do zaključaka o izmeni zakona i usklađivanju sudske prakse. Osim Ustavnih amandmana, Ministarstvo pravde radi na izmeni i unapređenju krivičnog zakonodavstva, kao i na njegovom usklađivanju sa zakonodavstvom Evropske unije. Nastavićemo sa radom na zakonu o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, pomenula bih i da smo pristupili izradi Zakona o Pravosudnoj akademiji - istakla je ministarka Popović i dodala da je pored rada na zakonskim rešenjima Ministarstvo pravde u prethodnom periodu završilo infrastrukturne radove na zgradi pravosudnih organa u Novom Sadu i Ubu, kao i da će za nekoliko dan biti otvrorena zgrada u Nišu.

- Imamo planve za rekostrukciju i proširenje kapaciteta pravosudnih organa u Kruševcu, Smederevu, Senti, Kraljevu, kao i zgrade Trećeg osnovnog suda i Trećeg osnovnog tužilašta u Beogradu - najavila je ministarka Maja Popović i dodala da se paralelno radi na digitalizaciji.

Neke od tema na koje će sudije tokom dvodnevnog savetovanja diskutovati su nasilje u porodici, pravna priroda krivičnog dela i sporna pitanja, zloupotrebe društvenih mreža u cilju izvršenja krivičnog dela, zatim neprimeren uticaj na vršenje sudijske funkcije, kao i vrednovanje rada sudija, najbolji interes deteta u krivičnom postupku i postupku prema maloletnicima, i brojne druge.

Vrhovni sud Srbije
foto: Vrhovni sud Srbije

Na Savetovanju sudija, učestvuju sudije iz Srbije, sudije Evropskog suda za ljudska prava, Vrhovnog suda Republike Češke, Vrhovnog suda Republike Slovenije, Vrhovnog suda Republike Severne Makedonije, Suda BiH, Vrhovnog suda Federacije BiH, Vrhovnog suda Republike Srpske, Vrhovnog suda Crne Gore i Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Organizaciju Savetovanja su pomogli projekti „Podrška reformi pravosuđa u Srbiji” i „Unapređivanje zaštite ljudskih prava u Srbiji” koje finansira Evropska unija a sprovodi Savet Evrope, Misija OEBS-a u Srbiji, Svetska banka, USAID-ov projekat „Pravda za sve” i Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona, pri američkoj ambasadi u Beogradu (INL).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja