ANINO TELO U KOFERU DONETO U SRBIJU?! Jezive sumnje u istrazi čuvene Grupe 12 španske policije protiv Davida Kneževića
Foto: Printscreen Mondo.rs, Drustvene Mreže

istraga u toku

ANINO TELO U KOFERU DONETO U SRBIJU?! Jezive sumnje u istrazi čuvene Grupe 12 španske policije protiv Davida Kneževića

Crna Hronika -

Agenti čuvene Grupe 12 španske nacionalne policije iz Madrida, specijalizovane za potrage za nestalim licima, od srede se nalaze u Srbiji, tačnije u Beogradu, gde sa svojim srpskim kolegama nastavljaju potragu za telom srpske snaje Ane Knežević, ali i vrše rekonstrukciju svakog koraka njenog supruga Davida Kneževića koji je u Americi optužen, za sada, “samo” za njenu otmicu koja se dogodila početkom februara u Madridu.

Pored agenata Grupe 12 u Srbiju su doputovali i predstavnici Generalnog komesarijata sudske policije, a glavni cilj je da se utvrdi šta je radio David Knežević posle šestodnevnog putovanja kolima od Beograda do Madrida i nazad, i to upravo u vreme kada je njegova supruga, rođena Kolumbijka sa američkim pasošem, misteriozno nestala u španskoj prestonici.

Sumnjaju da je telo doneo u Srbiju

Kako prenose španski mediji, agenti Grupe 12 žele da utvrde da li je postojala mogućnost da se Knežević u Srbiju vratio sa velikim koferom u kojem se sumnja da je smestio telo svoje supruge (visoka samo 150 cm i teška oko 45 kg), mada je jasno da bi to bio veoma riskantan potez zbog prelaska više graničnih prelaza od Španije do Srbije.

David Knežević, Ana Knežević
foto: Drustvene Mreže

Podsetimo, španska policija i FBI, koji je takođe uključen u istragu, utvrdili su da je David Knežević iznajmljenim automobilom “pežo 308” krenuo put Madrida 30. januara ove godine, da se u Beograd vratio 5. februara, prešavši 2.592 kilometra koliko ima između srpske i španske prestonice u jednom smeru. I da je automobil rentakar agenciji vratio deset dana kasnije.

Vlasnik agencije obavestio je policiju da je, kada je Knežević vratio vozilo, otkriveno da su stakla bila zatamnjena, da su okviri registarskih tablica promenjeni i da su dve nalepnice uklonjene s vozila.

Pregledaju se i kamere po Beogradu

Španska i srpska policija rade na rekonstrukciji kompletnog njegovog kretanja u tom periodu po Srbiji, od ulaska na graničnom prelazu Batrovci. Kako saznajemo, pregledaju se snimci sa svih saobraćajnih kamera na auto-putevima, ali posebno u Beogradu, kao i mesta koja je inače voleo da posećuje.

O saradnji sa Nacionalnom policijom Španije i američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) u slučaju američke državljanke Ane Knežević, za Blic je govorio i glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Ana Knežević
foto: Printscreen/Društvene mreže, Printscreen/španska policija

- Postupamo po zamolnicama Vlade SAD i Kraljevine Španije koje vode istrage o ubistvu Ane Knežević, protiv njenog supruga Davida Kneževića. Američki FBI Kneževića sumnjiči za krivična dela ubistvo državljanina SAD u inostranstvu i otmica, a španski istražni organi za krivično delo ubistvo. VJT u Beogradu zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, sa kolegama iz Španije i SAD prikuplja neophodne dokaze protiv osumnjičenog, koji bi mogli da rasvetle slučaj Ane Knežević - rekao je Stefanović.

Saslušani i roditelji osumnjičenog Davida

Mnoge stvari su ekspresno odrađene.

- U Beogradu su do sada već obavljeni pretresi prostorija, ispitano je više svedoka, među kojima su i roditelji osumnjičenog, zatim lica iz rentakar agencije iz koje je Knežević iznajmio automobil kojim se, kako se sumnja, odvezao do Španije. Takođe su prikupljeni dokazi o njegovom kretanju i telefonskim komunikacijama, koji će biti prosleđeni kolegama iz inostranstva.

Ovo je nastavak potrage koju su prethodnih nedelja španska policija i FBI obavljali pre svega na auto-putu R2, kojim se Knežević kretao u povratku iz Madrida ka Beogradu, jer su postojale naznake da se možda upravo na ovom delu oslobodio tela. Međutim, intenzivna potraga je završena bez rezultata, pa je preseljena u Srbiju.

Ana Knežević
foto: Printscreen/Društvene mreže, Printscreen/španska policija

Kako je ranije otkriveno, iako je Srbin posle nestanka Ane tvrdio da je sve vreme od dolaska iz Amerike bio u domovini, utvrđeno je da je on iznajmljenim automobilom ipak boravio u Španiji.

U Madridu spavao u automobilu

Na osnovu podataka iz istrage, policija ga je dan pre Aninog nestanka oko 21 čas uveče locirala blizu zgrade u kojoj je stanovala njegova još važeća supruga, iako su mesecima bili razdvojeni u iščekivanju brakorazvodne parnice. Kako je objašnjeno, on je “obilazio i nadgledao zgradu kako bi video način da uđe neprimećen u nju”.

Istraga je utvrdila da je David, kako bi prošao neprimećen i kako ne bi ostavio tragove o svom boravku, odlučio da ne boravi u hotelu, apartmanu ili hostelu, već je prema izvorima iz policije - prespavao u automobilu!

Sutradan je, kako je prenela španska televizija, snimljen kako kupuje motociklističku kacigu i sprej kojim je, kako se pretpostavlja, upravo on onesposobio kamere na ulazu u zgradu gde je stanovala nesrećna Ana. Ove stvari je kupio u različitim radnjama, a već oko 18.30 časova je bio u blizini Anine zgrade.

Ana Knežević
foto: Printscreen/Društvene mreže

“Ključan trenutak zločina dogodio se kada je David došao do zgrade. To je bilo 2. februara oko 22.15 časova, kada je Ana prestala da odgovara na poruke i telefonske pozive rodbine i prijatelja. Posle ovoga policija je rekonstruisala njegovo putešestvije pomoću saobraćajnih kamera koje su snimile automobil sa njegovim registarskim tablicama”, obelodanili su španski novinari.

Uhapšen čim je sleteo u Ameriku

Kako dodaju, David je ukrao tablice i stavio ih na automobil kako ne bi bio umešan u otmicu i kako bi mogao bezbedno da pobegne iz Madrida ka Beogradu.

I dok traje istraga, David Knežević se nalazi u pritvoru pošto je uhapšen odmah po sletanju na aerodrom u Majamiju. Za sada je osumnjičen samo za kidnapovanje svoje supruge, ali nije isključeno da optužnica bude uskoro prekvalifikovana i u ubistvo.

Sud je u dva navrata odbio jemstvo za uslovno puštanje na slobodu Davida Kneževića jer, po oceni sudije, njegovo bogatstvo i veze koje ima u inostranstvu mogu da osiguraju lak beg od pravosudnih organa.

Federalni sudija Edvin G. Tores istakao je da je donošenje odluke o podizanju optužnice bilo veoma teško, ali da se zasniva na posrednim dokazima, iako telo nestale žene nije pronađeno, preneli su američki mediji.

Za krivično delo koje mu se stavlja na teret zaprećena je kazna i do doživotnog zatvora.

Imovina procenjena na 15 miliona dolara

Ana i David Knežević su bili više nego uspešni poslovni ljudi čije su firma i nekretnine procenjene na oko 15 miliona dolara, a koje je Beograđanin pokušao poslednjih meseci, kako su prenosili mediji, da rasproda.

Njih dvoje od kraja prošle godine nisu živeli zajedno pošto se Ana preselila u Madrid, a brakorazvodna parnica je bila u toku. David se, međutim, kako su preneli svetski mediji, nije slagao sa predlogom da imovina bude podeljena po principu 50-50 posto.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

02:48

BRAJAN VOLŠ IMA KARAKTERISTIKE PSIHOPATE! Psiholog otkrio psihološki profil muža nestale Ane Volš: MOŽE VAS UBITI ZBOG SITNICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track