Legijin advokat ponovo odložio suđenje za pobunu JSO

Legijin advokat ponovo odložio suđenje za pobunu JSO

Crna Hronika -
Odluka o tom zahtevu i nastavku suđenja očekuje se oko 14 sati, rekao je predsedavajući sudskog veća, sudija Vladimir Vučinić

BEOGRAD- Suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u novembru 2001. godine ponovo je danas odloženo pred Specijalnim sudom u Beogradu, pošto je branilac Milorada Ulemeka zatražio izuzeće sudskog veća.

Odluka o tom zahtevu i nastavku suđenja očekuje se oko 14 sati, rekao je predsedavajući sudskog veća, sudija Vladimir Vučinić. Odluku donosi predsednik Višeg suda u Beogradu Dragoljub Albijanić.Milivojević je izuzeće tražio jer je sud obio njegov raniji predlog da mu se omogući neometan razgovor sa branjenikom.

Na početku današnjeg ročišta sudija Vučinić je rekao da je republički javni tužilac Zagorka Dolovac odbacila zahtev za izuzeće tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, dok je on odbio zahtev za izuzeće svog zamenika Dimitrija Popića koji postupa u tom predmetu.

Sud je kao neosnovane odbio predloge branilaca više optuženih za odlaganje početka suđenja jer nisu imali uslove za pripremu odbrane, dodao je sudija.

Takođe je usvojio zahtev optuženog Zvezdana Jovanovića i dozvolio mu da presluša audio snimke sa pripremnog ročišta koje je održano u julu, kao i da mu se dostave svi spisi predmeta iz istrage.

Zbog toga je sud, prema rečima Vučinića, odlučio da Jovanović poslednji od osam optuženih iznese odbranu kako bi imao vremena da se za to pripremi.

Sudija Vučinić je, takođe, na početku današnjeg ročišta primetio da su prilikom ulaska sudskog veća u sudnicu svi prisutni ustali, sem Ulemeka, i upozorio da su prema zakonu svi dužni da ukažu poštovanje sudu na taj način.

Ulemekov branilac Slobodan Milivojević rekao je novinarima da njegov klijent neće komunicirati sa sudom dok mu se ne omogući da neometano priprema odbranu u zatvoru u kom služi kaznu od 40 godina zatvora zbog više teških zločina.

Milivojević se i u utorak i danas sudu požalio da mu zatvorske vlasti u specijalnom zatvoru u Požarevcu, ne dozvoljavaju neometan razgovor sa branjenikom, kao i da je zbog toga podneo Ustavnu žalbu Ustavnom sudu.

Takođe se žalio da mediji provlače lažnu informaciju kako je Ulemek spremao pobunu u požarevačkom zatvoru.

Na optuženičkoj su osim Ulemeka i Jovanovića, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić.

Ulemek, Jovanović i Maričić dovedeni su na suđenje iz specijalnog zatvora u Požarevcu u kom služe maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića, dok su ostali optuženi privedeni iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Radisavljević: Pobuna JSO i ubistvo premijera nisu vezani

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević naveo je, povodom zahteva za njegovo izuzeće, koji je podnela odbrana optuženih za učešće u pobuni JSO 2001. godine, da se ta pobuna i ubistvo premijera 2003. ne dovode u neposrednu vezu.

"U zahtevu za sprovođenje istrage i optužnici ne postoji nijedan navod kojim se pobuna JSO 2001. i ubistvo premijera 2003. dovode u neposrednu vezu, osim što postoje objektivne okolnosti da je jedan broj lica optuženih za oružanu pobunu učestvovao u ubistvu premijera zbog čega su pravosnažno osuđeni", naveo je Radisavljević u svom izjašnjenju povodom zahteva za izuzeće.

On je dalje naveo da je na konferenciji za novinare posle podizanja optužnice izjavio da se na osnovu prikupljenih dokaza ne može izvesti zaključak da je u vreme pobune JSO postojao plan za kasnije izvršen atentat na Đinđića.

U tom smislu, kako je naveo, kada je reč o oružanoj pobuni može se govoriti kao o hronološkom događaju koji je prethodio atentatu na premijera.

Izjašnjenje Radisavljevića nalazi se u okviru odluke Republičkog tužioca Zagorke Dolovac kojim se odbija zahtev za njegovo izuzeće, što su juče tražili branioci optuženih zbog sumnje u njegovu pristrasnost.

Odluka o zahtevu za izuzeće danas je dostavljena sudu, optuženima i braniocima, a nju je novinarima ispred Specijalnog suda u pisanom obliku predstavio jedan od branioca optuženih Miroje Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track