PALI OSUMNJIČENI ZA PRANJE PARA U BEOGRADU: Preko fantomskih firmi izvlačili novac i gradili bez dozvole EVO KO JE UHAPŠEN
Foto: Printscreen

više javno tužilaštvo u beogradu

PALI OSUMNJIČENI ZA PRANJE PARA U BEOGRADU: Preko fantomskih firmi izvlačili novac i gradili bez dozvole EVO KO JE UHAPŠEN

Crna Hronika -

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije MUP RS i Poreske policije uhapšeno je pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, sumnja se da su oni u periodu od 1. decembra 2021. godine do 31. jula 2023. godine preko fantomskih firmi izvlačili novac u iznosu od oko 2 milijarde dinara iz jedne firme, koji su dalje plasirali u inostranstvo, nelegalnu gradnju i kupovinu nepokretnosti u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je preuzelo na dalje postupanje predmet protiv pet okrivljenih koji se vodio pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom zbog krivičnog dela gradjenje bez građevinske dozvole, nakon što se došlo do saznanja da se pored elemenata tog krivičnog dela u radnjama osumnjičenih stiču i elementi krivičnog dela pranje novca, koje je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva.

Ilustracija
Ilustracijafoto: MUP Srbije

- Preuzet je i predmet iz Drugog osnovnog javnot tužilaštva u Beogradu koje je vršilo provere u vezi sa poreskim krivičnim delom. Narednom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je ukupno 11 osumnjičenih od kojih se pet već nalazi u pritvoru, petoro je danas lišeno slobode, dok će protiv jedne osumnjičene biti podneta krivična prijava u redovnom postupku - navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Danas su, kako se dodaje, uhapšeni vlasnici fantomskih firmi Miroslav B, Rajka B, Nemanja B, Jovan A, i knjigovođa Miodrag S, dok će protiv Andree A. biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

U pritvoru se već nalaze zastupnik velikog trgovinskog lanca Nemanja P, Miroslav B, zakonski zastupnici jedne kompanije Mile V. i Kxalil S, kao i dvoje fiktivnih investitora u gradnju nelegalnog objekta Slobodan M. i Mladen N.

- Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni preko mreže fantomskih firmi podnošenjem lažnih faktura izvlačili novac iz privrednog društva koje ima trgovinski lanac, koji su potom podizali sa računa fantomskih firmi i deo dalje bez osnova plasirali u inistranstvo, u Kinu.

- Drugi deo su, kako se sumnja, ulagali u izgradnju objekta od 40.000 kvadratnih metara u Surčinu, kao i u kupovinu nepokretnosti velike vrednosti na povezana lica - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Bonus video:

00:16

UHAPŠENI PORESKI INSPEKTORI RADILI SA KRIMI GRUPOM! Osumnjičeni za pranje para: Organizator uživao u luksuznoj vili sa bazenom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track