Petakov od ponedeljka u kućnom pritvoru

Petakov od ponedeljka u kućnom pritvoru

Crna Hronika -
Aktivista Zoran Petakov koji je osuđen zbog uvrede episkopa bačkog Irineja započeo je izdržavanje kazne kućnog zatvora

NOVI SAD - Aktivista Antifašističke akcije Novog Sada Zoran Petakov, osuđen zbog uvrede episkopa bačkog Irineja u emisiji "Klopka" BK TV 2005. godine, u ponedeljak je započeo izdržavanje kazne zatvora u kućnim uslovima.

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) podseća da je on najpre bio osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara, koja je naknadno zamenjena kaznom zatvora.

U saopštenju za javnost se dodaje i da je usvajanjem zahteva, koji su advokati YUCOM-a nadležnom sudu uputili u maju ove godine, odobreno da se kazna izvrši bez napuštanja prostorija u kojima osuđeni stanuje, odnosno u kućnom pritvoru.

"Međutim, kako je usled proteka vremena nastupila apsolutna zastarelost izvršenja krivičnog dela, a u skladu sa pozitivnim krivičnim zakonodavstvom Republike Srbije, YUCOM je uputio zahtev nadležnima da se obustavi dalje izvršenje navedene kazne".

U YUCOM-u apeluju na Ministarstvo pravde da u kratkom roku obnovi inicijativu za izmenu krivičnog zakonodavstva i time u potpunosti dekriminalizuje uvredu i klevetu, kako se ovakvi postupci ne bi i ubuduće vodili i kako bi se građanima garantovala sloboda mišljenja i izražavanja, kao jednog od osnovnih ljudskih prava, objavilo je RTV Vojvodina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track