Hadžić i Karadžić pred sudijama ponovo 16 oktobra
Foto: BETA

Hadžić i Karadžić pred sudijama ponovo 16 oktobra

Crna Hronika -
Suđenje Goranu Hadžiću za ratne zločine počeće 16. oktobra, a istog dana Radovan karadžić započeće svoj dokazni postupak

HAG - Suđenje Goranu Hadžiću, bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine, koga Haški tribunal optužuje za zločine počinjene u istočnoj Slavoniji, počeće 16. oktobra, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare u Hagu.

Hadžić je optužen za zločine u istočnoj Slavoniji u periodu od juna 1991. godine do decembra 1993. godine, uključujući progone, ubistva, zatvaranje, mučenja, loše postupanje, deportaciju i bezobzirno razaranje.Hadžić je uhapšen 20. jula 2011. godine.

U svom prvom pojavljivanju pred sudijama Haškog tribunala, 24. avgusta 2011. godine, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.U ponedeljak, 15. oktobra biće održana pretpretresna rasprava, rekla je na konferenciji za štampu portparolka suda Magdalena Spalinska.

Početak dokaznog postupka odbrane Radovana Karadžića započeće, takođe, 16. oktobra, rekla je Spalinska.Karadžić je na svoju listu stavio 600 svedoka odbrane i zatražio je 600 sati za izvođenje dokaza, međutim, sudsko veće mu je odobrilo 300 sati, koliko je imala i optužba.Karadžić se žalio na tu odluku.

Rasprava pred početak izvođenja dokaza odbrane biće održana u ponedeljak, 15. oktobra.Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske, optužen je pred Tribunalom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track