Kneževićeva odbrana predložila oslobađajuću presudu
Foto: Nebojsa Mandic

Kneževićeva odbrana predložila oslobađajuću presudu

Crna Hronika -
Advokat Gorana Kneževića, Krsto Bobot je istakao da nikakva organizovana kriminalna grupa ne postoji, da budžet opštine nije oštećen, kao i da investitorima nije pribavljena nezakonita korist

BEOGRAD - Odbrana ministra poljoprivrede Gorana Kneževića predložila je danas u završnoj reči Specijalnom sudu da oslobodi optužbi nekadašnjeg gradonačelnika Zrenjanina da je sa grupom saradnika oštetio državu za oko 150 miliona dinara.

Advokat Krsto Bobot je istakao da nema dokaza da je Knežević organizovao kriminalnu grupu čiji je zadatak bio da investitorima omogući dobijanje zemljišta po povoljnijim cenama.

"Nije tačna tvrdnja tužioca da su investitori za to što su dobijali zemljište po povoljnijoj ceni, razliku u kešu refundirali optuženima", naglasio je Bobot.

On je istakao da nikakva organizovana kriminalna grupa ne postoji, da budžet opštine nije oštećen, kao i da investitorima nije pribavljena nezakonita korist.

Prema njegovim rečima, sud bi trebalo da uzme u obzir pritisak koji je vršen na Kneževića za vreme istrage i posle podizanja optužnice.

Politički sukob Kneževića sa visokim funkcionerima Demokratske stranke (DS) bio je motiv i glavni razlog za vođenje i pokretanje ovog postupka, naglasio je Bobot.

"U izbornoj kampanji predsednik Demokratske stranke spominjao je 'slučaj Knežević' i 'slučaj Stupar' dokazujući navodno doslednost DS u borbi protiv korupcije", naglasio je Bobot.

Bobot je istakao da su izjave i drugih visokih funkcionera DS, poput Olivera Dulića, dramatično otežavale položaj optuženog i uticale na povredu prava na pravično suđenje.

Prema njegovim rečima, protiv Kneževića je vođena medijska kampanja koja ga je unapred oglasila krivim.Bobot je naveo da su dan pred početak glavog pretresa Kneževića u pritvoru posetili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije.

Nakon advokata, završne reči će izneti i optuženi, nakon čega će sudsko veće Maje Kovačević odrediti datum za izricanje presude.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je u završnoj reči da Knežević i ostali optuženi budu oglašeni krivim i osuđeni na dve do šest godina zatvora.

Pored Kneževića, još 19 okrivljenih među kojima i bivši gradski funkcioneri Zrenjanina, optuženi su za malverzacije građevinskim zemljištem od 2006. do 2008. godine i nameštanje tendera.

Terete se za krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja i primanje i davanje mita.

Knežević je na početku suđenja negirao krivicu i rekao da je optužen zato što je bio "ispred svog vremena".

Knežević je do hapšenja oktobra 2008. godine, bio funkcioner Demokratske stranke, a posle je prešao u Srpsku naprednu stranku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track