Dan neosnovanog pritvora 100 evra!

Ministarstvo pravde iznelo alarmantne podatke

Dan neosnovanog pritvora 100 evra!

Crna Hronika -
Veći iznos naknade za dan pritvora ima lice koje nije osuđivano od onoga ko je više puta osuđivano

BEOGRAD - Upozorenje!

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Danilo Nikolić apelovao je na tužioce da opreznije i kritičnije postupaju prilikom određivanja i produžavanja pritvora, jer država duguje ogroman iznos novca građanima koji su neosnovano boravili u pritvoru.- U ovom trenutku država duguje 32.000 dana neosnovanog pritvora građanima kojima su izrečene oslobađajuće presude. Ne postoji tačan iznos za naknadu neosnovano provedenog dana u pritvoru, ali u praksi se taj iznos kreće oko 100 evra po jednom danu, više ili manje 20 odsto - rekao je Nikolić, a nije teško izračunati da po ovom osnovu Srbija svojim građanima duguje oko 3,2 miliona evra!Ovaj alarmantni podatak Nikolić je izneo u Pravosudnoj akademiji, na javnoj raspravi povodom radnog teksta o izmenama i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima. Tom prilikom on je upozorio tužioce da zauzmu ozbiljniji pristup.- Pritvor jeste mera obezbeđenja, ali ja, kao sudija sa stažom od 40 godina i kao građanin ove države, ne mogu da prihvatim da neko dve i po godine bude u pritvoru i posle bude oslobođen. Takvo postupanje i tužilaštva i suda tretiraće se kao nesavestan rad - poručio je Nikolić.S Nikolićem se složio i njegov prethodnik Slobodan Homen, bivši državni sekretar Ministarstva pravde.- U potpunosti se slažem s Nikolićem, jer se mora voditi računa o tome da je pritvor mera, a zatvor kazna - izjavio je Homen za Kurir.On je objasnio i da najveći deo pomenutog duga potiče iz policijske akcije „Sablja“.- Mi smo isplatili onoliko sredstava koliko je bilo u budžetu - rekao je Slobodan Homen.J. S.

Prebukirani zatvori

Nikolić je podsetio da je i Evropska komisija konstatovala da se u Srbiji preterano olako određuju i produžavaju pritvori.

- Tužioci bi trebalo da ubuduće zauzimaju kritičniji stav i preispituju razloge da li je pritvor neophodan u određenom postupku. U Srbiji trenutno ima više od 3.000 pritvorenika i još oko 8.000 osuđenih u zatvorima, dok su realni zatvorski kapaciteti 7.500 ljudi - napomenuo je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track