GSA: Presuda Bakarecu za diskriminaciju pravosnažna

Sud

GSA: Presuda Bakarecu za diskriminaciju pravosnažna

Crna Hronika -
Bakarecu je presudom zabranjeno da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naloženo mu je da tužiocu (GSA) isplati sudske troškove

BEOGRAD - Gej strejt alijansa (GSA) saopštila je danas da je presuda protiv funkcionera DSS Nebojše Bakareca, kojom je utvrđeno diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije LGBT populacije, postala pravosnažna.

Bakarecu, koji je i gradski odbornika u Skupštini grada Beograda, kako se navodi, presudom je zabranjeno da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naloženo mu je da tužiocu (GSA) isplati sudske troškove.

Pravna služba GSA je tužbu protiv Bakareca podnela zbog njegovog teksta "Drugi oktobar 2011." objavljenog 16. septembra te godine na sajtu vidovdan.org (Vidovdan Magazin), u kome je izneo svoje stavove o tome da je homoseksualnost nenormalna i da je treba lečiti psihijatrima i psiholozima.

Alijansa podseća da se Sud u obrazloženju presude osvrnuo i na to da je veoma važno sankcionisati govor mržnje, pri tome jasno ukazujući gde prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje.

U saopštenju se navodi da je Gej strejt alijansa zadovoljna konačnim ishodom ovog sudskog procesa kojim se sankcioniše govor mržnje prema LGBT osobama, kao i zloupotreba najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track