Komisija: Ljudski faktor nije uzrok pada helikoptera

Podgorica

Komisija: Ljudski faktor nije uzrok pada helikoptera

Crna Hronika -
Do gubitka kontrole, kako je saopšteno, najvjerovatnije je došlo zbog otkaza u sistemu komandi leta helikoptera

PODGORICA - Helikopterska nesreća u kojoj su 2. septembra 2011. godine poginula tri pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) dogodila se zbog gubitka kontrole nad vazduhoplovom, saopštila je Komisija VCG za ispitivanje tog udesa.

Do gubitka kontrole, kako je saopšteno, najvjerovatnije je došlo zbog otkaza u sistemu komandi leta helikoptera.

Komisija, međutim, nije mogla da utvrdi koja je komponenta zakazala, jer je helikopter pretrpio veliki broj lomova i oštećenja.

Prema nalazu Komisije, nije bilo greške u tehnici pilotiranja koja je mogla dovesti do nekontrolisanog kretanja i udesa helikoptera.

Komisija, takođe, nije mogla sa sigurnošću utvrditi koji je pilot u kritičnim momentima upravljao helkopterom.

Organizacija letenja, vođenje vazduhoplova, meteorološka situacija, zdravstveno stanje posade i održavanje vazduhoplova nije imalo uticaja na udes, piše u izvestaju pomenute Komisije.

Takođe, stari stub navigacijske oznake, koji je u više navrata u javnosti pominjan kao mogući uzrok udesa, nije imao nikakvog uticaja na udes i helikopter u bilo kojoj fazi leta nije ostvario kontakt sa stubom. U helikopterskoj nesreći koja se dogodila na poluostvrvu Luštica kod Herceg Novog poginuli su potpukovnik Belhadin Šahbaz, major Ivan Obradović I vodnik prve klase Vidoje Tomić.

Komisija koja je ispitivala okolnosti pod kojima se dogodila ta nesreća, svoj izveštaj, sa svom dokumentacijom, dostavila je državnom tužilaštvu.

Tokom ispitivanja udesa, na osnovu preporuka Eurokoptera, izvršeni su svi pregledi helikoptera "gazela", u kome su poginuli pripadnici VCG.

U analizi okolnosti nesreće učestvovali su i francuski eksperti. Komisija je saopštila da porodice poginulih nisu saglasne da se snimak udesa helikoptera objavi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track