Oficir UN: Muslimani ubijali svoj narod zbog medija
Foto: Fejsbuk

Monstruozno

Oficir UN: Muslimani ubijali svoj narod zbog medija

Crna Hronika -
Stajao sam na stepeništu Predsedništva i čekao Herdov dolazak. Video sam počasni stroj bosanske policije kako se povlači, a dvojica oficira ABiH koja su stajala pored mene, pogledala su na sat, ušla u zgradu i zatvorila vrata. Granata je pala odmah zatim. Smesta su se pojavila ambulantan kola i televizijske ekipe da snime jadne poginule i ranjene ljude, rekao je Grej

HAG - Bivši vojni posmatrač UN Ričard Grej (Rićard Gray) izjavio je svedočeći u odbranu Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom da su muslimanske snage i vlasti 1992. godine "ubijale sopstveni narod radi medija", u pokušaju da izazovu intervenciju protiv Srba.

Tadašnji predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske, Karadžić je optužen za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima, 1992-95. Novozelandski pukovnik Grej posvedočio je da je "sveobuhvatna strategija" vlasti u Sarajevu bila da privlačenjem vatre Vojske Republike Srpske na civilne objekte i izazivanjem sopstvenih žrtava izdejstvuju inostranu vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba.

U sprovođenju te strategije, po svedokovim rečima, muslimanske snage "imale su običaj" da granatiraju prostor ispred zgrade Predsedništva BiH kadgod je tu boravio neki od stranih diplomata.

"Granata bi obično pala dok je strani zvaničnik razgovarao sa Alijom Izetbegovićem u zgradi Predsedništva", rekao je Grej, precizirajući da to dogodilo dok je pratio šefa britanske diplomatije Daglasa Herda (Douglas Hurd), mirovnog posrednika lorda Pitera Karingtona (Peter Carrington) ili zvaničnika UN Marka Guldinga (Goulding).

Opisujući kako je 17. jula 1992. minobacačka granata ispred zgrade Predsedništva BiH, tokom Herdove posete, ubila desetak građana, Grej je naglasio da je "bez ikakve dileme uveren da su bosanske snage tada ubile svoj narod radi medija". "Stajao sam na stepeništu Predsedništva i čekao Herdov dolazak. Niko nije imao satnicu... Video sam počasni stroj bosanske policije kako se povlači, a dvojica oficira ABiH koja su stajala pored mene, pogledala su na sat, ušla u zgradu i zatvorila vrata. Granata je pala odmah zatim.

Smesta su se pojavila ambulantan kola i televizijske ekipe da snime jadne poginule i ranjene ljude. Taj incident potvrdio je bez ikakve moguće dileme da su snage Predsedništva BiH ubijale sopstveni narod radi medija", opisao je svedok. On je sugerisao da je njegovo uverenje delio i tadašnji komandant Unprofora, kanadski general Luis Mekenzi (Lewis Mekenzie), koji je o tome i javno govorio.

Grej je muslimanske snage označio i kao najverovatnije vinovnike minobacačkog napada na grupu mladih ispred sedišta UN u zgradi sarajevskog PTT-a, 13. jula 1992. Tinejdžeri su se okupili u podnožju zgrade zato što su im kanadski vojnici Unprofora sa spratova bacali slatkiše, kada je, po svedokovoj izjavi, pala granata.

U eksploziji je stradala jedna devojčica, a više dece je ranjeno. Na komandu Unprofora pucali su i snajperi s okolnih zgrada, a pokretni minobacači koristili su štab UN kao "štit", otvarajući vatru iz njegove blizine, izjavio je svedok, dodajući da su zbog toga ulagani stalni protesti muslimanskim vlastima. Muslimanske snage su, po Grejovom svedočenju, pucale iz minobacača na vozilima i tenkova smeštenih na parkingu kod bolnice Koševo provocirajući VRS da tamo uzvrati pošto bi mesto napustili.

Pukovnik Grej naznačio je da su u nekoliko prilika pripadnici ABiH ubili "plave šlemove" iz Francuske i Ukrajine. Svedok je kazao i da je tačno da tokom dva letnja meseca 1992. VRS nije "inicirala paljbu, nego samo odgovarala" na vatru iz Sarajeva, kako je njegove reči sa sastanka koji su imali 18. avgusta 1992. u svojim beleškama naveo komandant VRS Ratko Mladić.

U unakrsnom ispitivanju, zastupnik optužbe je svedoku sugerisao da vojni posmatrači UN nisu mogli utvrditi ko je tada prvi otvarao vatru, a ko uzvraćao. "Nismo mogli sigurno 100 odsto, ali sa 85 odsto sigurnosti jesmo", odgovorio je Grej. Na pitanje da li je VRS preteranom artiljerijskom vatrom uzvraćala na dejstva Armije BiH iz Sarajeva, svedok je kazao da je to tačno.

"Ako bi snage Predsedništva BiH ispalile šest granata, VRS bi uzvratila sa 30, 40 i 50 granata". Pošto mu je tužilac predočio da po izveštaju Unprofora nije mogla biti određena lokacija s koje je 13. jula 1992. na sarajevske tinejdžere bila ispaljena granata iz minobacača, Grej je to potvrdio, rekavši da su u pravcu doleta projektila bile i muslimanske i srpske snage.

Svedok je, međutim, naglasio da bi "te jadne tinejdžere bilo izuzetno teško pogoditi tako precizno", ako ih posada minobacača nije mogla videti, pa je stoga najverovatnije da je granata bila ispaljena s bliskih položaja, koje su držale muslimanske snage. Nastojeći da ga prikaže prosrpski nastrojenim, tužilac je citirao svedokove reči objavljene u Njujork tajmsu (New York Times) da "Srbi imaju dovoljno oružja da deset puta sravne Sarajevo, ali neće, zato što nisu za rat". Grej je odgovorio da su njegove reči istrgnute iz konteksta i da ga novinar američkog dnevnika nikada nije intervjuisao.

Suđenje Karadžiću, optuženom i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95, biće nastavljeno sutra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track