Srpski zet Bitići ne seća se da je Krasnići ubijao

Ratni zločin

Srpski zet Bitići ne seća se da je Krasnići ubijao

Crna Hronika -
Iljir Bitići koji je rekao da je "srpski zet" izjavio da optuženi Mark Kašnjeti rekoa da se neseća da je na dan ubijanja sprskih civila video optuženog

BEOGRAD - U nastavku suđenja nekadašnjem pripadniku OVK Marku Kašnjetiju iz Prizrena za ratni zločin, polovinom juna 1999. godine, protiv civila srpske nacionalnosti, danas je u Specijalnom sudu svedočio Iljir Bitići, koji nije mogao da se seti da li je tog dana video optuženog.

Bitići, koji je radio u knjižari u Prizrenu u kojoj je optuženi, po njegovim rečima stalno dolazio, rekao je da Kašnjeti nikada nije dolazio u uniformi i da misli da optuženi "i da je hteo, nije mogao da bude pripadnik OVK, jer mu je žena bila teško bolesna a majka stara".

Bitići je za sebe rekao da je "srpski zet" ali da sa Kašnjetijem nije nikada zajedno dolazio u Beograd i Smederevo.

Na svedočenju u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, Bitići, kome je pokazana fotografija sa oznakom "A" je rekao i da nikoga sa te fotografije ne prepoznaje.

Prema navodima optužnice koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo 11. maja 2012., Kašnjeti se tereti da je kao pripadnik OVK 14. juna 1999. u Prizrenu izvršio krivično delo ratni zločin prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti u nameri da ih primora da napuste područje opštine.

Na suđenju je odbijen i predlog odbrane da se prikaže video snimak televizije "Klan Kosovo" uz obrazloženje "da je suvišan i da nema potrebe da se prikazuje".

Kašnjeti se sumnjiči da je tada, u 11 sati pre podne zaustavio automobil "jugo 55" u kojem su se nalazili oštećeni, nakon čega im je naredio da izađu iz vozila, pretresao ih, uzeo lična dokumenta, novac i druge vrednosti, udario jednog od njih kundakom puške u glavu i vezao im ruke kanapom.

"Zajedno sa ostalim nepoznatim pripadnicima OVK, pretnjom oružjem da će ih ubiti, sproveo ih je niz ulicu udarajući ih kundakom svoje puške po glavi i telu, do dvorišta jedne kuće, gde ih je držao zatvorene više sati", navodi se u optužnici.

Kašnjeti je navodno posle toga sa nepoznatim pripadnikom OVK oštećene odvezao do prizrenskog naselja Ortokol, zaustavio vozilo, izbacio ih iz njega i naredio im "da odu u Srbiju ukoliko žele da ostanu u životu", oduzevši im pritom vozilo i sve stvari u njemu.

Kašnjetija je, polovinom aprila ove godine uhapsila srpska policija na administrativnom prelazu Merdare, na ulazu a na početku suđenja je negirao navode optužnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track