AFERA PRISLUŠKIVANJE: Načelnik SBPOK ručao sa Milom Đuraškovićem
Foto: KURIR

AFERA PRISLUŠKIVANJE: Načelnik SBPOK ručao sa Milom Đuraškovićem

Crna Hronika -
Svetislav Bata Đurović, jedan od aktera „srpskog Votergejta“, u nedelju se video s vlasnikom „Nibens grupe“, protiv koga kriminalistička policija vodi istragu

BEOGRAD - Mere ih otkrile.Svetislav Bata Đurović, načelnik SBPOK i jedan od aktera „srpskog Votergejta“, u nedelju se video s Milom Đuraškovićem, vlasnikom „Nibens grupe“, budućim zaštićenim svedokom u postupku koji se protiv njega vodi u Specijalnom sudu. Prema rečima našeg izvora iz istrage, njih dvojica su zajedno ručali u jednom restoranu na putu ka Mladenovcu.- Đurašković i Đurović su bliski već nekoliko godina. Družili su se i u vreme kad je protiv Mila pokrenuta istraga. Sumnja se da je afera sa listinzima konstruisana upravo u SBPOK da bi se zaustavila istraga koju protiv Đuraškovića vodi Antikorupcijski tim UKP i on spasao zatvora - navodi naš izvor.Svetislav Đurović je, kako objašnjava, pod takozvanim operativnim merama zbog sumnje da je umešan u prisluškivanje prvog potpredsednika i koordinatora bezbednosnih službi Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.- Istražuje ga i unutrašnja kontrola MUP. Kroz nekoliko dana trebalo bi da se zna da li je imao ulogu u aferi i koju - dodaje sagovornik Kurira.Antikorupcijski tim MUP Srbije pokrenuo je istragu protiv Mila zbog sumnje da je nezakonito privatizovao šest preduzeća i u nekoliko banaka podigao 130 miliona kredita, koje nikada nije vratio.- Milo Đurašković je sa šest saradnika uhapšen maja 2011. Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti ih da su od aprila 2007. do kraja decembra 2010. pribavili Đuraškoviću korist od 18 miliona evra i oštetili Fabriku maziva „Fam“ za oko 35 miliona evra - kaže naš izvor.Aprila ove godine određen mu je kućni pritvor i stavljena narukvica za elektronski nadzor. Odlukom Specijalnog suda početkom novembra narukvica mu je skinuta i dozvoljeno mu je da se brani sa slobode.- Iako je vođa grupe, on je uspeo da počne pregovore o dobijanju statusa svedoka-saradnika sa specijalnim tužiocem - zaključuje sagovornik Kurira.

Svetislav Đurović, načelnik SBPOK
Svetislav Đurović, načelnik SBPOK

Veljović i Milović će dokazati ko im je smestioMilorad Veljović, direktor policije, i Rodoljub Milović, načelnik Uprave kriminalističke policije, po završetku istrage o „srpskom Votergejtu“ izaći će u javnost. Zanimljivo je da je medijska hajka na njih pokrenuta preko pojedinih tajkunskih medija sa ciljem da se izbace iz MUP.- Istraga ove afere trebalo bi da bude završena za oko sedam dana. Tada će Veljović i Milović u javnosti skinuti ljagu s obraza. Jasno je da je cela priča smišljena da bi se prekinuo rad Antikorupcijog tima MUP Srbije, a Veljović i Rodoljub Milović, koji je na njegovom čelu, kompromitovali - navodi naš izvor.

Živanović nije umešan?Saša Živanović, načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal SBPOK, najverovatnije nije umešan u aferu. Naime, prema poslednjim informacijama iz istrage, osim Đurovića, za učešće u aferi se sumnjiče još trojica operativaca SBPOK.- Živanović nije imao veze s tim - kaže naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja