Sanaderu u utorak izriču presudu

Kraj suđenja veka

Sanaderu u utorak izriču presudu

Crna Hronika -
Sanader je u svoj završnoj reči ostao pri svome da nije počino krivična dela i da nije kriminalac, već čovek, koji je dobio legitimitet od građana i koji je po savesti vodio vladu

ZAGREB- Prvostepena presuda bivšem hrvatskom premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu biće izrečena u utorak, 20. novembra, saopštio je sudija Ivan Turudić nakon što su danas svoje završne reči izneli Sanader i njegova odbrana.

Sanader je optužen za ratno profiterstvo, odnosno dobijanje provizije u iznosu od 3,61 miliona kuna (479.400 evra) od Hipo banke i primanje 10 miliona evra mita kako bi mađarska kompanija Mol preuzela upravljačka prava u Ini.

On je u svojoj završnoj reči napao državnog tužioca Mladena Bajića koje je kao i tužilaštvo i Kancelariju za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala optužio za dostavljanje tajnih dokumenata medijima.

Sanader je rekao da je od analitičara u MUP-u dobio anonimno pismo u kome je lista kontakata između Bajića i novinara kojima je davao tajne dokumente.

Tvrdio je da se njegovi advokati špijuniraju i prate, kao i da potezi tužilaštva nisu zasnovani u zakonu, a sve zato jer u postupku nisu dali ni jedan materijalni dokaz koji bi utvrdio njegovo inkriminisano ponašanje.

Kao i u prekjučerašnjoj odbrani, Sanader je izjavio da je krunski svedok Robert Ježić preko čijih je kompanija išla isplata mita od Mola svojim svedočenjem kupio izlazak iz pritvora.

"Nisam počinio krivična dela i nisam kriminalac, već čovek koji je na izborima dobio legitimitet od građana i koji je po savesti vodio vladu, jer da nisam, ne bi bio izabran u drugom mandatu", zaključio je Sanader svoju završnu riječ.

Pre Sanaderove odbrane advokat Čedo Prodanović je, govoreći o tačkama optužnice, tvrdio da Sanader treba da bude oslobođen jer mu ništa nije dokazano, a da su izmene ugovora između Ine i Mola donete na političkom nivou, u čemu je učestvovala i vlada.

On je prozvao i šefa Ježićeve kompanije Stefana Hurlimana da nije imao hrabrosti da dođe na sud i brani svoje postupke i iskaze iz istrage o toku prve tranše novca za navodno mito.

Prodanović je rekao da je Kancelarija počinila bitne greške u postupku, jer neki bitni svedoci u istrazi nisu ispitani, dok su se drugi ispitivali previše pa su često i menjali iskaze.

Rad tužilaštva pratila je orkestrirana podrška odabranih medija koji su nekritički pratili ovo suđenje, a Sanadera vređa i nazivanje veleizdajnikom, rekao je Prodanović i zaključio da Sanader nije ostvario pravo na pravedno suđenje.

Odbacujući optužbe za proviziju od austrijske Hipo banke, Prodanović je rekao da se tome pribeglo samo kako bi se izbegli problemi sa zastarevanjem, i da to nema veze s ratom za vreme koga se dešavalo.

Prodanović tvrdi da je dokazano da je proviziju primio emigrant Eugen Laksa, dok Sanader nije ni vodio pregovore o kreditu za kupovinu zgrada ambasada.

Na kraju rasprave, tužiteljka Tamara Lapto odbacila je Prodanovićeva optužbe da su tužilašvo i Kancelarija tim postupkom snizili profesionalne standarde, a za Sanaderovo izlaganja rekla da je to nastavak njegovog nastupa u TV emisiji "Neđeljom u dva" u kome je takođe prozivao Bajića i državne institucije.Tužilaštvo je u svom jučerašnjem završnom govoru Sanadera nazvalo izdajicom nacionalnih interesa i zatražilo kaznu od 15 godina zatvora.Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track