Ekshumacija na Alipašinom polju prekinuta
Foto: Reuters

Razlog nepoznat

Ekshumacija na Alipašinom polju prekinuta

Crna Hronika -
Pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da je reč o Srbima stradalim u Sarajevu 1992. godine

SARAJEVO - Nakon što su u grobnici na Alipašinom polju u Sarajevu pronađeni ostaci ljudskih tela, Tužilaštvo BiH je, bez saglasnosti ovlašćenih predstavnika Instituta za nestala lica, okončalo ekshumaciju na tom lokalitetu.

Na lokalitetu sarajevskog naselja Alipašino polje pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da je reč o Srbima stradalim u Sarajevu 1992. godine.

Predsednik Udruženja porodica nestalih Srajevsko-romanijske regije Milan Mandić smatra da odluka postupajućeg tužioca Eldara Jahića o obustavljanju ekshumacija predstavlja potvrdu da ratne zločine nad Srbima, naredbodavce i izvršioce "štiti direktno Tužilaštvo u Sarajevu sa Vesnom Budimir na čelu".

"U ponedeljak će delegacija koju čine predstavnici Instituta za nestala lica i Udruženja porodica nestalih posetiti Tužilaštvo BiH i pitati direktno zašto je prekinuta ekshumacija kada su pronađeni posmrtni ostaci", najavio je Mandić, a preneli banjalučki mediji.

On je naveo da Udruženje s predstavnicima Instituta za nestala lica BiH traga za oko 40 srpskih žrtava koje su stradale na lokaciji današnjeg Bulevara Meše Selimovića. Među tim žrtvama su i Čedo Krajišnik sa Mojmila, Božo Mandić iz Nedžarića i Anđelko Kulina iz "B" faze Alipašinog polja.

Član Kolegijuma direktora Instituta Milutin Mišić je nezadovoljan odlukom o obustavljanju ekshumacije, jer smatra da ona nije završena i najavljuje zahtev da se iskopavanje na ovom lokalitetu ponovi.

On je naveo da je reč o primarnoj grobnici i da će, ukoliko ne bude nađeno još posmrtnih ostataka, tražiti od nadležnih instituicja da daju odgovor gde su izmeštena tela.

Nada Samardžić, koja traži posmrtne ostatke supruga već 20 godina, rekla je danas novinarima da je uzaludno kopati po Sarajevu, već da treba pitati člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica Amora Mašovića i Dragana Bulajića, koji je tokom rata bio zadužen za razmenu, gde su nestali sarajevski Srbi, jer oni to sigurno znaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track