Albanci zapucali na Srbe u Brđanima

Kosovska kriza

Albanci zapucali na Srbe u Brđanima

Crna Hronika -
Jutros oko 9.30 pucano je iz vatrenog oružja na okupljene Srbe, a povređenih nije bilo

KOSOVSKA MITROVICA - Na okupljene Srbe u naselju Brđani, na severu Kosova, na mestu gde su Albanci počeli da grade kuće, jutros oko 9.30 pucano je iz vatrenog oružja.

Povređenih nije bilo, a okupljeni tvrde da su na njih pucali Albanci. Kako su naveli, pripadnici kosovske policije i Kfora nisu reagovali nakon što su ih građani informisali o tome iz kojih se kuća pucalo i kojim su automobilima napadači dotle dovezeni.

S nekoliko desetina građana su i predsednik opštine Kosovske Mitrovici Krstimir Pantić i koordinator u kacelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović.

Pantić je rekao da se nastavlja pravno i fizičko nasilje nad Srbima i da će danas štab za vanredne situacije Kosovske Mitrovice održati hitnu sednicu i upozoriti predstavnike međunarodne zajednice na stanje koje je, kako je rekao, nepodnošljivo.

"Došlo je do okupljanja građana, iz pravca albanskih kuća otvorena je pojedinačna i rafalna paljba na okupljene građane. Kosovska policija i Kfor su izašli na lice mesta. Međutim, niko od njih nije reagovao, niti je pretresao vozila", rekao je Pantić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je kazao da su građani videli vozilo iz kog je izneto oružje i iz koga je pucano na njih, ali da pripadnici policije nisu reagovali.

Pantić je zbog odvog slučaja za danas najavio održavanje sednica opštinskog Štaba za vanredne situacije jer, kako je rekao, smatramo da situacija polako izmiče kontroli.

Pantić smatra da međunarodna zajednica i Albanci žele svesno da izazovu sukobe u Kosovskoj Mitrovici, kako bi dobili izgovor za svoje dalje akcije koje su ranije planirane.

Kako je rekao, placevi na kojima su Albanci počeli da grade kuće je vlasništvo opštine Kosovska Mitrovica i oni se nikada nisu obraćali opštini da dobiju dozvolu za gradnju kuća. To su Albanci koji nisu nikada živeli u severnom delu Kosovske Mitrovice i to je pokušaj da se Albanci nasilno nasele u severni deo Kosovske Mitrovice kako bi se promenila etnička struktura u gradu.

"Prema našim saznanjima, postoji plan za izgradnju 174 albanske kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice i to smatramo velikim pritiskom na Srbe i pokušajem da se Kosovska Mitrovica etnički očisti", dodao je Pantić.

U naselju Brđani i dalje je okupljen jedna broj Srba iz ovog naselja, prisutna je i patrola kosovske policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track