Tošić oslobođen, kuriri osuđeni

Balkanski ratnik

Tošić oslobođen, kuriri osuđeni

Crna Hronika -
Dragan Tošić oslobođen, a četvorica od 17 optuženih osuđena za šverc kokaina uhapšenih u akciji Balkanski ratnik

LJUBLJANA - Sud u Ljubljani proglasio je nevinim Dragana Tošića, osumnjičenog vođu međunarodne organizacije za krijumčarenje droge, uhapšenog u sklopu međunarodne policijske operacije "Balkanski ratnik".

Sud je osudio četvoricu od 17 optuženih za pripadanje ovom narko-klanu.

Sva četvorica optuženih, koji su smatrani običnim izvršiocima krminalne organizacije, osuđeni su na pojedinačne kazne od četiri do 10 godina zatvora.

Slovenačka agencija je ranije danas najavila da će Sud u Ljubljani najverovatnije doneti oslobađajuće presude protiv većine od 17 osoba optuženih u sklopu operacije "Balkanski ratnik", s obzirom da je nekoliko sudija odbacilo veći deo dokaznog materijala.

"Veruje se da će većina, ako ne i svi optuženi biti proglašeni nevinim, nakon što je panel sudija odbacio dokazni materijal u vidu audio snimaka, navodeći da je dobijen na nezakonit način",.

Tužilaštvo je zatražilo različite presude za optužene - 19 godina i 10 meseci zatvora za osumnjičenog vođu narko-klana Dragana Tošića, 15 do 17 godina za njegove najbliže saradnike i dve do pet godina zatočeništva za osumnjičene izvršioce ovog kartela.

Današnjom presudom se zaključuje jedno od najpraćenijih suđenja u slovenačkoj javnosti, tokom kojeg je za godinu i po dana predstavljen niz dokaza, većinom audio snimaka dobijenih prisluškivanjem.

Par nedelja pre presude nekoliko sudija je, međutim, proglasio da su audio snimci u Srbiji i Sloveniji prikupljeni na nezakonit način, dok je ostatak dokaza prikupljen, kako navodi STA, uglavnom u Italiji i Urugvaju.

Optužnica protiv narko-klana se većim delom zasnivala na svedočenju otpadnika ove rganizacije Frančeska Patrelija, koji je tvrdio da mu je jedan od optuženih prodao 450 kilograma kokaina od 2007. do 2008. godine.

Optužnica je podignuta u maju 2010. godine, nakon što je srpska policija u saradnji sa američkim kolegama u oktobru 2009. u Urugvaju zaplenila 2.170 kilograma kokaina.

Posle te akcije optužen je i najtraženiji narko-diler u Srbiji Darko Šarić, koji je u bekstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track