Vukčević: Istraga na 6 lokacija o ubistvu Srba u Oluji

Ratni zločini

Vukčević: Istraga na 6 lokacija o ubistvu Srba u Oluji

Crna Hronika -
Vukčević navodi da se radi o lokacijama Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić, Kijani, Petrinja i Vrginmost

BEOGRAD - Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da to tužilaštvo na šest lokacija, među kojima su Mali Alan, Dvor na Uni i Gospić vodi predistražne postupke u vezi sa zločinima nad Srbima počinjenim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" tokom i posle 1995. godine.Vukčević je rekao i da su ostale tri lokacije na kojima se vode predistražne radnje i mesto Kijani pored Gračaca, Petrinja i Vrgin most.

On je objasnio da Tužilaštvo te istrage ne pokreće jer je nezadovoljno oslobađajućom presudom Haškog tribunala Anti Gotovini i Mladenu Markaču, "već zato što je moralo da sačeka pravosnažnost presude u Hagu, pošto taj sud ima prednost u pokretanju postupaka u odnosu na srpsko tužilaštvo".

"Počinjemo tamo gde smo stali. Mi već vodimo na šest lokacija, vezano za "Oluju", predistražne postupke. Saslušali smo veliki broj svedoka, zajedno sa Veritasom", rekao je Vukčević, dodavši da su saslušavani i svedoci u vezi s akcijom hrvatske vojske "Bljesak".

Predmeti ratnih zločina počinjenih tokom i posle akcije "Oluja" 1995. na kojima radi Tužilaštvo, po Vukčevićevim rečima se odnose na mesto Kijani pored Gračaca, gde je ubijeno 14 srpskih civila.

Tu spada i Mali Alan gde je 22.1.1993. na Velebitu ranjen, a potom zarobljen 21 pripadnik oružanih snaga Republike Srpske Krajine, od kojih su neki ubijeni nakon zarobljavanja a jedan broj ubijenih je izmasakriran do smrti.

Predistražne radnje se vode i u vezi Dvora na Uni gde je ubijeno devet hendikepiranih civila 8. avgusta 1995, u lokalnoj osnovnoj školi, navodi Vukčević.

Tu spada i Gospić u okviru kog se istražuje smrt 13 žrtava iz tog grada, zatim dve žrtve u Opštini Donji Lapac, sedam žrtava u opštini Udbina, 17 u opštini Vrhovine i dve u Plitvičkim jezerima.

Inače, zločini tokom i posle akcije "Oluja" na području Gospića bili su predmet optužnice protiv Gotovine i Markača, "ali nijedno od lica koja su navedena kao ubijena ili nestala nije uključeno u tu optužnicu".

Predistražne radnje se odnose i na Petrinju "gde su ekshumirani posmrtni ostaci 66 osoba na groblju u tom mestu" kao i na Vrgin most preko kog se kolona hrvatske vojske povlačila i koji je gađan i granatiran iz pešadijskog naoružanja.

Matić nije upoznat s otvaranjem slučajeva za OlujuHrvatski ministar veterana Predrag Matić Fred izjavio je da nije upoznat sa otvaranjem novih slučajeva u Srbiji vezanih za zločine počinjene u hrvatskoj akciji Oluja, ali je naglasio da su generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni pravosnažnom presudom Haškog tribunala.Na pitanje novinara šta ako Srbija pokrene postupke protiv Gotovine i Markača, odnosno hoće li njih dvojica smeti u tom slučaju napuštati Hrvatsku i slobodno putovati, Matić je odgovorio da to nije pitanje za njega i da to stvarno ne zna. "Poštujmo odluku suda. Kad bih hteo biti ironičan, rekao bih da ih potpuno razumem jer se tako ponašala i Hrvatska proteklih deset godina kad je svetu pokušala objasniti da je Oluja bila legitimna akcija", rekao je ministar. On je ponovio da Hrvatska ne negira da su se posle operacije Oluja desile stvari na koje Hrvatska nije ponosna i da želi da se te stvari procesuiraju.Ministar je naglasio da ceo svet promoviše individualizaciju krivice, pa tako i Hrvatska i da Gotovina i Markač ne mogu odgovarati za nešto što nisu počinili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja