Počelo saslušanje Dragina i Nikezića

Potvrđeno pisanje Kurira

Počelo saslušanje Dragina i Nikezića

Crna Hronika -
Priveden je i vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimir Nikezić i još 7 osoba. Sumnjiče da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili državu za više od 4,5 miliona evra

BEOGRAD - Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina, vlasnika konsultatske kuće "Ces Mekon" Zvonimira Nikezića, bliskog saradnika bivšeg premijera Mirka Cvetkovića i još 7 osoba.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja - nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili državu za više od 4,5 miliona evra.

Privedeni su i bivši predsednik Upravnog odbora HIP Azotare Pančevo Radoslav Vujačić, bivši zamenik direktora Azotare Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić i vlasnik preduzeća "Tera bo" Borislav Stojković.

Akcija privođenja izvedena je u ranim jutarnjim satima, a s obzirom da je subota svi privedeni bili su kod svojih kuća.

Intezivno se traga još za Ljubomirom Kuljićem iz Novog Sada, vlasnikom i direktorom preduzeća "Mlinostep", i Eminom Čobanski iz Vrbasa, direktorom preduzeća AD "Sunce" iz Sombora.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku popodneva počelo je saslušanje osumnjičenih za nezakonitu prodaju regresiranog mineralnog đubriva među kojima je i bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, rekao je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

On je precizirao da će svih devet osumnjičenih, koji su uhapšeni rano jutros biti saslušani u zakonskom roku za zadržavanje od 48 sati. Očekuje se, da se zbog velikog broja osumnjičenih, saslušanje nastavi i sutra nakon čega će biti donete odluke o pokretanju istrage i pritvoru.

Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao je poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić, javnosti poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", u upravnom odboru "Agrobanke" bio je predstavnik državnog udela. Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive. Dugogodišnji je saradnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za RTS da je privedenima određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da će u tom roku biti saslušani.

"To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju vestačko đubrivo po povlašćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije", ukazao je tužilac za organizovani kriminal.

On je precizirao da je u ovom slučaju je Azotara Pančevo pribavila imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara jer je iskoristila pravo i iz budžeta Reopublike Srbije povukla iznos koji je bio namenjen za regresiranje proizvodnje mineralnog đubriva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track