Uhapšeni bivši rukovodioci firme Srbokop

Korupcija

Uhapšeni bivši rukovodioci firme Srbokop

Crna Hronika -
Uhapšeni se tereteda su bez saglasnosti skupštine akcionara, doneli odluku na osnovu koje su na ime duga za preuzetu robu, privrednom društvu Beomes Beograd prodate poslovne prostorije u Beogradu i proizvodni pogon u Staroj Pazovi

BEOGRAD - Policija je uhapsila petoro bivših čelnika preduzeća Srbokop (Srbocoop) osumnjičenih da su oštetili tu firmu za više od 1,7 miliona evra prodajom objekata ispod cene, ustupanjem objekata po cenama nižim od tržišnih i prodajom udela, saopštio je MUP Srbije.

Oni su osumnjičeni da su time omogućili protivpravnu imovinsku korist većem broju fizičkih i pravnih lica za 1,7 miliona evra.

Uhapšeni su bivši predsednik Upravnog odbora Srbokopa Miodrag S. (1950) i bivši članovi Upravnog odbora Nenad M. (1954), Milan P. (1961) i Jelica V. (1950), kao i odgovorno lice u Srbokopu Vlada K.

Oni se terete za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja koje su, prema saopštenju policije, izvršili od avgusta 2004. godine do 13. maja 2010. godine.

Policija je navela da su 15. septembra 2004. godine, bez saglasnosti skupštine akcionara, doneli odluku na osnovu koje su na ime duga za preuzetu robu, privrednom društvu Beomes Beograd prodate poslovne prostorije u Beogradu i proizvodni pogon u Staroj Pazovi.

To je urađeno bez javnog oglašavanja i ispod knjigovodstvene vrednosti tih objekata, pri čemu je naneta šteta akcijskom fondu i malim akcionarima u iznosu od preko 200.000 evra.

Osumnjičeni su radi namirenja svojih obaveza za uzete kredite od Agrobanke u iznosu od 21,7 miliona dinara, na sednici Upravnog odbora, 9. jula 2004. godine, doneli odluku o prodaji klanice u Belanovici, objekti sa zemljištem i opremom, za iznos od 84,2 miliona dinara.

Zatim su bez odluke skupštine i saglasnoti malih akcionara u decembru 2005. godine preinačili prethodnu odluku i odlučili da taj objekat bude predat preduzeću Lido iz Beograda za 21,7 miliona dinara, a Lido je na ime toga izmirilo obaveze Srbokopa prema Agrobanci.

Time su mali akcionari i akcijski fond oštećeni za više od milion evra. Policija je navela da su osumnjičeni bez odluke skupštine i saglasnosti malih akcionara, doneli odluku o osnivanju novog privrednog društva Srbokop plus.

Srbokop je u to preduzeće uneo nenovčani kapital od 60 odsto, u vidu 18 poslovnih prostora sa opremom i inventarom, a ostatak imovine od 40 odsto čini vlasnički udeo preduzeća Beomes iz Beograda.

Nakon toga, vlasnički udeo i osnivačka prava preduzeća Srbokop u novosnovanoj firmi Srbokop plus, osumnjičeni su bez odluke skupštine i saglasnosti malih akcionara preneli na preduzeće Mačva klanica iz Šapca, koja je tu imovinu na kraju prenela na privredno društvo Hleb i kifle iz Beograda, pri čemu je Srbokop oštećen za oko 500.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track