AFERA ĐUBRIVO: Vujačić i Grujić uzeli dva miliona evra mita?

AFERA ĐUBRIVO: Vujačić i Grujić uzeli dva miliona evra mita?

Crna Hronika -
Čelnici Azotare firmi iz Čačka dali đubrivo vredno 15 miliona € bez garancija da će ga platiti. Prilikom hapšenja policija u fioci stola Mihajla Grujića našla oko 600.000 evra

BEOGRAD - Podmazali posao!Policija proverava da li su Radosav Vujačić, bivši predsednik Upravnog odbora Azotare Pančevo, i njegov kum Mihajlo Grujić, bivši zamenik direktora Azotare, uzeli mito od dva miliona evra kako bi firmi iz Čačka omogućili da dobije neregresirano đubrivo vredno više od 15 miliona evra bez obezbeđenih sredstava za plaćanje, saznaje Kurir! Od izvora bliskog istrazi saznajemo i da je novac iz Čačka u Beograd doneo funkcioner jedne političke stranke!- Najverovatnije da je novac bio namenjen Vujačiću, ali to se još proverava. Odluka da se firmi iz Čačka i firmi iz Arilja preda đubrivo doneta je po urgenciji nekoliko političara koji su imali veze s Azotarom. Zahvaljujući političkom uticaju, oni su uspeli da uzmu robu iako ničim nisu osigurali njeno plaćanje - navodi sagovornik Kurira iz istrage.Kad je posrednik uzeo novac, odneo ga je u Beograd Vujačiću i Grujiću. Istragom će biti utvrđeno gde je toliki novac završio.- Grujić, koji je već hapšen u oktobru 2010. zbog zloupotrebe u IKL teških 9,2 miliona evra, uživao je veliko Vujačićevo poverenje. Zbog toga ga je i postavio za zamenika direktora u Azotari, iako je on pre toga bio uhapšen zbog sumnje da je prao novac kriminalnom klanu Darka Šarića. Posle hapšenja proveo je šest meseci u pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu. Prilikom hapšenja policija je u njegovoj fioci našla 600.000 evra - podseća naš sagovornik.Inače, prilikom hapšenja Vujačiću je pozlilo, zbog čega je njegovo privođenje nakratko prekinuto, da bi zatim policiji rekao da mu je dobro i da mogu da ga vode na ispitivanje. Inače, Borislav Stojković, vlasnik kompanije „Tera bo“, koji je takođe uhapšen, kako je Kurir pisao, priznao je na saslušanju da je Grujiću dao 40.000 evra koje je trebalo da odnese Vujačiću.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Oštetili budžet za 4,5 miliona evraHapšenja u aferi „Azotara“ počela su 24. novembra, kad su uhapšeni Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske kuće „Ces Mekon“ i saradnik Mirka Cvetkovića, bivšeg premijera Srbije, kao i Radoslav Vujačić, bivši predsednik UO HIP Azotare Pančevo, Mihajlo Grujić, bivši zamenik direktora Azotare, i još petoro ljudi. Svi uhapšeni se sumnjiče da su zloupotrebili službeni položaj i nezakonitom prodajom neregresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet Srbije za više od 4,5 miliona evra.

Mihajlo Grujić
Mihajlo Grujić

Grujić: Nisam primao pare!Mihajlo Grujić, kako Kurir nezvanično saznaje, na saslušanju je tvrdio da nikome nije tražio mito niti ga je primao.- Rečeno mi je jednom prilikom da u Novom Sadu treba da preuzmem kovertu s dokumentima. Šta je bilo u koverti, ne znam - izjavio je na saslušanju u tužilaštvu Grujić.Kako Kurir saznaje, on je rekao da mu je po istom modelu jednom prilikom kovertu predao i vlasnik kompanije „Tera bo“ Borislav Stojković. Koverte za koje, navodno, nije znao šta sadrže Grujić je predavao Vujačiću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track