Haška pravda: Ramuš ili u pritvor ili u Prištinu

U zavisnosti od presude

Haška pravda: Ramuš ili u pritvor ili u Prištinu

Crna Hronika -
Ako se utvrdi da je osoba kriva, onda će ta osoba biti prebačena u Pritvorsku jedinicu, gde će čekati da se odredi gde će izdržavati kaznu

HAG - Prema proceduri Haškog tribunala, ako bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj bude proglašen krivim biće prebačen u Pritvorsku jedinicu gde će sačekati odluku o tome gde će izdržavati kaznu, a ako bude oslobođen, posle obavljenih formalnosti, odmah će moći da napusti Haški tribunal.

Objašnjavajući proceduru, predstavnica za štampu Tribunala Magdalena Spalinska izjavila je da "ako Sudsko veće nađe da se jedna ili sve osobe oslobađaju optužbe, onda se takva osoba odmah pušta na slobodu posle obavljanja nekih formalnosti".

S druge strane, kako je navela, "ako se utvrdi da je osoba kriva, onda će ta osoba biti prebačena u Pritvorsku jedinicu, gde će čekati da se odredi gde će izdržavati kaznu".

"Naravno, tu moramo uzeti u obzir i to da se u Tribunalu, obično, i period koji je optuženi već proveo u pritvoru računa u period izdržavanja kazne", dodala je Spalinska.

Haški tribunal u četvrtak izriče novu prvostepenu presudu nekadašnjim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Ljahiju Brahimaju, protiv kojih je, na ponovljenom suđenju, postupak vođen zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.

U Haškom tribunalu nisu mogli zvanično da potvrde da će se Haradinaj, Baljaj i Brahimaj pojaviti u četvrtak u sudnici na izricanju presude, mada se to očekuje.

Organizovano javno praćenje izricanja presude

Alijansa za budućnost Kosova (AZBK) u četvrtak će u centru Prištine organizovati praćenje izricanja presude Haškog tribunala predsedniku te stranke Ramušu Haradinaju, optuženom za ratne zločine nad Srbima u vreme rata na Kosovu 1998-1999.

Veliki ekran biće postavljen u 9.00 na Trgu Majke Tereze u Prištini, a slični dogadaji biće organizovani u Đakovici, Peći i Dečanima, Haradinajevom rodnom mestu, saopštio je organizacioni odbor za doček Haradinaja.

Radio-televizija Kosova emituje spot kojim poziva građane da učestvuju u dočeku Haradinaja posle njegovog oslobađanja pred Haškim tribunalom. Plakati podrške Haradinaju su prethodnih dana postavljeni u Prištini i u drugim gradovima Kosova.

Ankete među građanima Kosova pokazale su da oni očekuju osloboađanje Haradinaja i njegovh saboraca Ljaha Brahimaja i Idriza Baljaja. Haradinaj je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata na Kosovu, 1998. i 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track