SKANDAL: Ramuš Haradinaj oslobođen, odmah ide u Prištinu

Još jedna bruka Haškog tribunala

SKANDAL: Ramuš Haradinaj oslobođen, odmah ide u Prištinu

Crna Hronika -
Haški tribunal oslobodio Ramuša Haradinaja optuženog za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine
1 / 9

BEOGRAD - Haški tribunal oslobodio bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. Veće zaključilo da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Oslobođeni i Baljaj i Brahimaj. Naloženo da se odmah svi puste na slobodu.

Sudsko veće koje su činili Džastis Bakone Moloto iz Južne Afrike, Barton Hol sa Bahama i belgijski sudija Gi Delova ustanovili su da je bilo zločina u Jablanici, ali da trojica optuženih bivših komandanata OVK za njih nisu odgovorni zbog čega su ih oslobodili svih tačaka optužnice, uključujući i glavnu optužbu da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Kako je rečeno u Tribunalu, na današnju presudu moguće je, kao i u svakom prvostepenom postupku, uložiti žalbu. Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Metohija.

Predsedavajući sudija Džastis Bakone Moloto rekao je, obrazlažući presudu, da Tužilaštvo nije dokazalo glavni navod iz tačke šest optužnice o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj uspostavljanje potpune kontrole OVK nad zonom Metohija prisilnim premeštanjem i zlostavljanjem srpskih, romskih i civila i Albanaca za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim snagama ili na drugi način ne podržavju OVK.

Sudija Moloto je naveo i da ne postoje verodostojni dokazi da je Haradinaj znao za zaločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Prema mišljenju Veća, zločini iz tačke tri, četiri i pet optužnice - mučenja jednog Albanca, srpskog policajca i državljanina BiH, kao i trojice albanskih civila i trojice Crnogoraca su dokazani, ali da optuženi ne snose odgovornost za te zločine.Veće, takođe, smatra da nisu dokazana tačke jedan i dva optužnice, a koje se tiču okrutnog postupanja, ubistva dvojice Roma i srpskog policajca Ivana Zarića.

Odmah po izricanju oslobađajuće presude u Prištini i na Kosovu i Metohoji počelo je slavlje, koje je pripremano prethodnih dana s obzirom na to da su iz Haga stizali signali da će ove vođe tzv. OVK biti oslobođene za zločin koji je izvršen nad Srbima 1998. u Jablanici.

Vest o oslobađanju Haradinaja u Prištini dočekana je vatrometom, a na centralnom trgu počelo je okupljanje građana koji tu nameravaju da proslave oslobađanje bivšeg komandanta tzv. OVK. Čuju se pucnji, a mnogi su pustili suzu radoznicu.

Građani nose majice sa Haradinajevim likom i natpisima "lider koji drži reč" i "čistog obraza". Savetnik Haradinaja i član predsedništva Alijanse, Besnik Tahiri rekao je da su prezadovoljni presudom i najavio svečani doček i uključivanje Haradinaja u politički život Kosova na veoma odgovornom nivou.Haški tribunal oslobodio je danas Haradinaja po svim tačkama optužnice.

Advokat: Haradinaj se večeras vraća u Prištinu

Advokat Ramuša Haradinaja Ben Emerson izjavio je danas da se Ramuš Haradinaj večeras vraća u Prištinu.

"On će nastaviti da radi kao lider Kosova, na funkciji na kojoj je bio pre suđenja", rekao je Emerson novinarima. On je takođe pozvao bivšu glavnu hašku tužiteljku Karlu del Ponte da se javno izvini trojici optuženih i narodu na Kosovu što je uopšte podigla optužnicu protiv njih.

Haradinaj: Garantovaću prava Srbima

Ramuš Haradinaj poručio preko advokata Bena Emersona da je "vreme za pomirenje" i da će "garantovati prava i puno učešće Srba u političkom životu Kosova". U izjavi posle izricanja presude, koju je novinarima preneo njegov advokat Ben Emerson Haradinaj je poručio da će "predvoditi vladu koja će predstavljati sve građane Kosova, ma koji jezik govorili, odakle god dolazili i bez obzira na njihovu nacionalnost".

"Vreme je za pomirenje", poručio je Haradinaj preko svog branioca, naglasivši da će "garantovati prava svih manjina i obezbediti puno učešće Srba u političkom životu Kosova". Kako je najavio, Haradinaj će se "oštro" obračunati sa korupcijom na Kosovu, ma gde bila.

"Ova presuda bi trebalo da ućutka, jednom zauvek, visoke zvaničnike na vrhu vlade u Beogradu koji su do sada objavljivali laži o ovom procesu, čak i u danima uoči presude", rekao je branilac Haradinaja. Kako je kazao njegov advokat, Haradinaj, "kao državnik, nije želeo da optuži vođstvo u Beogradu za namerne laži o njemu i ovom predmetu, kako bi se obmanula javnost". Tači pozvao da proslave dostojanstveno

Kosovski premijer Hašim Tači je pozdravio je oslobađajuću presudu Ramišu Haradinaja i pozvao građane da to proslave dostojanstveno i ponosno, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

"Tači, Vlada i građani naše zemlje su sa radošću primili odluku Haškog tribunala o oslobađanju od shih optužbi koje su bile podignute protiv bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja , Idriza Baljaja i Ljah Brahimaja. Premijer Tači čestita svim građanima Kosova na ovoj očekivanoj pobedi i poziva ih da dostojanstveno i ponosno proslave", navedeno je u saopštenju.

Tok suđenja

9.13 - Na samom početku obrazlaganja presude Ramušu Haradinaju (44), Idrizu Baljaju (41) i Ljahiju Brahimaju (42) sud je rekao da nema dokaza za mučenje trojice Crnogoroca, pa se te tri tačke optužnice odbacuju.

9.20 - Mučenja Albanca Skendera Kučija i Pala Krasnićija su dokazani, te da se veće nije uverilo da je dokazano mučenje Nasera Likija u Jabalanici.

9.32 - Nije dokazan udruženi zločinački poduhvat. Tužilaštvo nije izvelo nikakve neposredne dokaze da su trojica optuženih učestvovala u njima.

9.33 - Tužilaštvo nije iznelo dokaze da je Ramuš Haradinaj znao za krivična dela koja su počinjena u Jablanici. Prema dokazima Haradinaj je u Jablanicu otišao da pregovara o puštanju Skendera Kučija na slobodu.

09.37 - Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo Ramuša Haradinaja.

Tužilaštvo traži 20 godina

Haško tužilaštvo je u završnoj reči u junu ove godine zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude. Budući da se radi o prvostepenoj presudi, strane u postupku moći će da ulože žalbu. Po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora. Žalbeno veće je u julu 2010. ukinulo oslobađajuće presude, potvrdilo kaznu od šest godina zatvora za Brahimaja i naložilo da se proces ponovi po šest tačaka optužnice - za zločine u logoru Jablanica. Žalbeno veće je zaključilo da je dokazni postupak tužilaštva završen pre vremena, odnosno pre nego što su saslušana dva svedoka koja su odbijala da daju iskaz. Jedan od tih svedoka, bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši, bio je optužen za nepoštovanje suda jer nije hteo da da iskaz ni na ponovljenom suđenju u predmetu „Haradinaj", ali je potom priznao krivicu i osuđen na dva meseca zatvora. Bez prisustva javnosti, u aprilu je bio saslušan i drugi „nevoljni svedok" optužbe, sa oznakom „80" koji je rekao da su Baljaj i Brahimaj u proleće 1998. učestvovali u premlaćivanju, sakaćenju i ubistvu više zatočenika Jablanice, a takođe je rekao da je Haradinaj „morao da zna" šta se tamo dešavalo. Pred današnje izricanje presude bivšim komandantima OVK, kosovski Albanci već spremaju svečani doček i najavljuju novi politički angažman haškog optuženika, dok vlasti u Srbiji upozoravaju da bi njegovo eventualno oslobađanje moglo da ugrozi politički dijalog koji se vodi u Briselu. Haško tužilaštvo je u završnoj reči, u junu ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su odbrane tražile oslobađajuće presude.

Ućutkao svedoke

Suđenje Rašimu Haradinaju od samog početka prati priča o ubistvima svedoka. Tako je prošle godine srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sačinilo dokument sa imenima svedoka ubijenih u procesu protiv bivših komandanata OVK i okolnostima pod kojima su likvidirani. Iako haško tužilaštvo tvrdi da svedoci u toku suđenja Haradinaju nisu ubijani, objavljeni su dokument Tužilaštva u kojem su navedena imena ubijenih svedoka.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je komadant tzv. OVK odgovoran za smrt 19 svedoka u postupku protiv njega.

http://www.youtube.com/watch?v=n-1N9KHe7BM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track