Krišto: Imao sam manju platu od prethodnika

Suđenje

Krišto: Imao sam manju platu od prethodnika

Crna Hronika -
Izlažući svoju odbranu na suđenju zbog privrednog prestupa Bojan Krišto rekao je da su plate smanjene svim direktorima i da je uušteđeno milion i po evra

BEOGRAD - Nekadašnji generalni direktor JP Aerodrom "Nikola Tesla" Bojan Krišto izjavio je danas na suđenju u Privrednom sudu da mu nije jasno zašto je optužen za privredni prestup i probijanje budžeta preduzeća za 2008. godinu, tvrdeći da je primao 20 odsto manju platu od prethodnih direktora."Te godine plate su smanjene svim direktorima i zaposlenima i tom merom mi smo čak uštedeli milion i po evra", rekao je Krišto izlažući svoju odbranu na suđenju po optužnom predlogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu zbog privrednog prestupa.

Krišto se tereti da je po stupanju na funkciju generalnog direktora izdejstvovao promene unutrašnjeg Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova, koje su omogućile uvećanje zarade menadžmenta preduzeća.

On je naveo da su te godine plate kontrolisane 33 puta, a da je navodni privredni prestup otkriven tek kad se digla medijska buka da su velike plate u javnim preduzećima.

Krišto je naglasio da je čak 70 odsto njegove stimulacije u zaradi išlo u humanitarne svrhe te da mu nje jasno "koja je poenta ovog suđenja".

Prema pisanju medija, Krišto je kao direktor aerodroma 2008. primao mesečnu platu od oko 800.000 dinara.Osim Krišta, koji, prema podacima danas iznetim na sudu, radi u preduzeću "Banat grupa" sa mesecnom platom od 100.000 dinara, za privredni prestup odgovara i Aerodrom kao pravno lice.

Zastupnica Aerodroma Olivera Marković obacila je sve navode optužnog predloga tvrdeći da je Aerodom ispalćivao plate zaposlenima u skladu sa Uredbom o zaradama zaposlenih u javnim preduzećima.

"Svakog meseca su popunjavani obrasci, ustanovljeni odlukom Vlade radi kontrole zarada, koje je kontrolisalo ministarstvo finansija i overavalo ih. Svakog meseca je ostajao neiplaćeni deo zarada i prenosio se u naredni mesec...", navela je Marković.

Nakon kratkog Krištovog izlaganja sudija Aleksandra Popović unela je u zapisnik sve dokazne predloge koje je sud prihvatio i odbila današnje predloge branilaca Krišta i Aerodroma za dopunsko veštačenje i saslušanje jednog svedoka.

U završnoj reči branioci okrivljenih aerodroma i Krišta zatražili su da ih sud oslobodi optužbi za privredni prestup, dok je tužilac tražzio da ih sud oglasi krivim.

Presuda će biti doneta pisanim putem u zakonskom roku od 30 dana i biće dostavljena tuzilaštvu i optuženima koji će moći da ulože žalbu na tu odluku.

Za taj privredni prestup zaprećene su isključivo novčane kazne tako da Krištu kao odgovornom licu preti kazna od 5.000 do 200.000 dinara, koju će morati lično da plati.Aerodromu "Nikola Tesla" kao pravnom licu preti kazna od 30.000 do 3.000.000 dinara, koja se plaća iz sredstava preduzeća.

Prijavu protiv Krišta i aerodroma "Nikola Tesla" tužilaštvu je u februaru 2009. godine je podneo Sektor za budžetsku inspekciju i reviziju Odeljenja budžetske kontrole Ministarstva finansija, prema čijem nalazu i zaključku je Program poslovanja JP Aerodrom „Nikola Tesla" za 2008. godinu, "probijen" je za 6.313.323 dinara.

Nakon toga tužilaštvo je Trgovinskom sudu (sada Privrednom) podnelo optužni predlog protiv Krišta i aerodroma "Nikola Tesla".

Krišto se tereti da je po stupanju na funkciju generalnog direktora izdejstvovao promene unutrašnjeg Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova, među kojima je i sporna odredba koja daje mogućnost uvećanja zarade menadžmenta preduzeća kroz periodične stimulacije, godišnje stimulacije i stimulacije za uvećanje vrednosti preduzeća.

Izmenama i dopunama pravilnika je utvrđeno da odluke o isplati sve tri vrste stimulacija, za radnika preduzeća, donosi neposredni rukovodilac, direktor delatnosti, a za zaposlene u kabinetu generalnog direktora i menadžment preduzeća, koji čini 10 direktora, donosi generalni direktor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track