Završna reč na suđenju stečajnoj mafiji

Pravosuđe

Završna reč na suđenju stečajnoj mafiji

Crna Hronika -
Pripadnici grupe se terete da su u periodu od početka 2003. godine do hapšenja 12. aprila 2006. kupovali preduzeća u stečaju po znatno nižim cenama i uzimali proviziju od njihove prodaje

BEOGRAD - Na suđenju grupi poznatoj kao "stečajna mafija" u ponedeljak bi pred sudskim većem Specijalnog suda trebalo da počne izlaganje završnih reči tužilaštva i odbrane, pošto je okončano izvođenje dokaza u tom postupku koji traje više od šest i po godina.

Optužnica protiv "stečajne mafije" podignuta je u oktobru 2006. godine, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je krenulo u januaru 2007.

Pripadnici grupe se terete da su u periodu od početka 2003. godine do hapšenja 12. aprila 2006. kupovali preduzeća u stečaju po znatno nižim cenama i uzimali proviziju od njihove prodaje.

Prvi na optužnici označen je nekadašnjii predsednik Trgovniskog suda u Beogradu Goran Kljajević, a pored njega kao organizatori pominju se beogradski advokat Nemanja Jolović, bivši direktor Kreditno- eksportne banke Sekula Pijevčević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević, kao i bivša direktorka "Poštanke štedionice" Jelica Živković.

Bivši direktor "Ce marketa" Slobodan Radulović nalazi se u bekstvu i sudi mu se u odsustvu, dok se bivšem stečajnom upravniku građevinskog preduzeća "Rad" Miljku Živojinoviću sudi u odsustvu u odvojenom postupku pred Višim sudom.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u septembru preciziralo optužnicu protiv "stečajne mafije" i odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović - Brašnjević.

Svetlana je udovica Milinka Brašnjevića koji se tokom istrage protiv te grupe, tri meseca nakon hapšenja, u julu 2006. godine ubio u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je bio u pritvoru.

Svetlana je tada bila direktor preduzeća "Avonsajd" na Kipru. U to vreme nije bila dostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je bila raspisana poternica, ali je već godinu dana kasnije uhapšena na makedonsko - srpskoj granici i prebačena u Beograd.

Optužnica protiv "stečajne mafije" bila je najduži optužni akt u istoriji srpskog pravosuđa, u vreme kada je podignuta, napisana na više od 200 strana. Preciziranja, pored odustanka od Brašnjevićeve, nisu donela druge krupne izmene.

Pored pomenutih, optuženi su i bivša sudija Delinka Đurđević, Jasmina Kojić, Nevena Petrović-Gulevski, Aleksandar Kuzmanovski, Milan Nestorović, Đorđe Kolašinac.

Optuženi su i Mirjana Perišić, Olivera Slavković, Milorad Maksimović, Ljubiša Vuković, Vučelja Bajić, Milisav Filipović, Srboljub Spasić, Mladen Stojčić, Boško Sekulić, Zoran Jovanović, Dejan Savović, Dragica Knežević, Miroslav Despotović, Radisav Jocović, Milivoj Marković i Ljubiša Mitić."Stečajna mafija" tereti se za više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita i kršenje zakona od strane sudije.

U optužnici nije precizirana materijalna šteta koju je ta grupa svojim delovanjem pričinila državi i građanima, ali u tužilaštvu procenjuju da se radi o iznosu od 30 do 50 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track