Napuštanje advokata odložilo suđenje stečajnoj mafiji
Foto: KURIR

Pravosuđe

Napuštanje advokata odložilo suđenje stečajnoj mafiji

Crna Hronika -
Zbog nepoštovanja naređenja predsednika sudskog veća i vređanja dostojanstva suda advokati Rade Mićunović i Milun Dragutinović, branioci nekadašnje sudije Delinke Đurđević, kažnjeni su novčanom kaznom od po 150.000 dinara

BEOGRAD - Suđenje grupi poznatoj kao "stečajna mafija" odloženo je za utorak pošto su danas branioci jedne od okrivljenih, uprkos sudskom naređenju da ostanu u sudnici, napustili prostoriju.Zbog nepoštovanja naređenja predsednika sudskog veća i vređanja dostojanstva suda advokati Rade Mićunović i Milun Dragutinović, branioci nekadašnje sudije Delinke Đurđević, kažnjeni su novčanom kaznom od po 150.000 dinara.

Mićunović i Dragutinović prethodno su opomenuti zbog odugovlačenja sudskog postupka pošto su, iako je odbačen zahtev za izuzeće sudskog veća, predsednika suda i predsednika Vrhovnog kasacionog suda, ponovo zatražili njihovo izuzeće.

Predsednik sudskog veća Dušan Vojinović zatražio je od vršioca dužnosti predsednika Višeg suda da odredi branioca po službenoj dužnosti okrivljenoj Đurđević, koji je za njenog branioca postavio advokata Jovana Pavlovića, branioca takođe okrivljene u tom postupku Jasmine Kojić.

Iznošenje završnih reči ipak nije održano i suđenje je odloženo za sutra pošto je Pavlović odbio da zastupa Delinku Đurđević zbog, kako je rekao, "dobrog prijateljstva sa dvojicom kažnjenih advokata, ali i privatne svađe sa okrivljenom Đurđević" zbog čega s njom ne razgovara duže vreme.

Na suđenju "stečajnoj mafiji" pred sudskim većem Specijalnog suda trebalo je danas da počne izlaganje završnih reči tužilaštva i odbrane, pošto je okončano izvođenje dokaza u tom postupku koji traje više od šest i po godina.Optužnica protiv okrivljenih podignuta je u oktobru 2006, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je počelo u januaru 2007.

Pripadnici grupe se terete da su od početka 2003. do hapšenja 12. aprila 2006. kupovali preduzeća u stečaju po znatno nižim cenama i uzimali proviziju od njihove prodaje.

Prvi na optužnici označen je nekadašnjii predsednik Trgovniskog suda u Beogradu Goran Kljajević, a pored njega kao organizatori pominju se beogradski advokat Nemanja Jolović, nekadašnji direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević, kao i nekadašnja direktorka "Poštanke štedionice" Jelica Živković.

Nekadašnji direktor "Ce marketa" Slobodan Radulović nalazi se u bekstvu i sudi mu se u odsustvu, dok se bivšem stečajnom upravniku građevinskog preduzeća "Rad" Miljku Živojinoviću sudi u odsustvu u odvojenom postupku pred Višim sudom.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u septembru preciziralo optužnicu protiv "stečajne mafije" i odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović-Brašnjević.

Svetlana je udovica Milinka Brašnjevića koji se tokom istrage protiv te grupe, tri meseca nakon hapšenja, u julu 2006. ubio u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je bio u pritvoru.Svetlana je tada bila direktor preduzeća "Avonsajd" na Kipru.

U to vreme nije bila dostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je bila raspisana poternica, ali je godinu dana kasnije uhapšena na makedonsko-srpskoj granici i prebačena u Beograd.Optužnica protiv "stečajne mafije" bila je najduži optužni akt u istoriji srpskog pravosuđa u vreme kada je podignuta, pošto je napisana na više od 200 strana.

Preciziranja, pored odustanka od Brašnjevićeve, nisu donela druge krupne izmene.Pored pomenutih, optuženi su i nekadašnja sudija Delinka Đurđević, Jasmina Kojić, Nevena Petrović-Gulevski, Aleksandar Kuzmanovski, Milan Nestorović, Đorđe Kolašinac.

Optuženi su i Mirjana Perišić, Olivera Slavković, Milorad Maksimović, Ljubiša Vuković, Vučelja Bajić, Milisav Filipović, Srboljub Spasić, Mladen Stojčić, Boško Sekulić, Zoran Jovanović, Dejan Savović, Dragica Knežević, Miroslav Despotović, Radisav Jocović, Milivoj Marković i Ljubiša Mitić.

"Stečajna mafija" tereti se za više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita i kršenje zakona od strane sudije.

U optužnici nije precizirana materijalna šteta koju je ta grupa svojim delovanjem pričinila državi i građanima, ali u tužilaštvu procenjuju da se radi o iznosu od 30 do 50 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track