Akcija Graham još nije završena

Saša Živanović

Akcija Graham još nije završena

Crna Hronika -
18 članovi kriminalne grupe uhapšeni zbog sumnje da su građane iz Srbije i Austrije oštetili za više od 31 miliona evra

BEOGRAD - Akcija Graham" u kojoj je uhapšena osamnaestočlana kriminalna grupa zbog malverzacija SMS porukama, nije završena, izjavio je načelnik odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Saša Živanović. On je rekao da su članovi kriminalne grupe uhapšeni zbog sumnje da su građane iz Srbije i Austrije oštetili za više od 31 miliona evra. Ta cifra nije konačna, pošto odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala očekuje podatke iz još deset zemalja.

Živanović je istakao da je akcija "Graham" najznačajnija akcija njegovog odeljenja 2012. godine i dodao da je pripremana godinama.

"Nikakvih operativnih podataka nije bilo, već se krenulo sa uklanjanjem piratskih, divljih radio stanica. Međutim, kada se videlo šta se sve mimo neovlašćenog objavljivanja radiofiduznog programa dešava: da se organizuju kvizovi, krenuli smo u obradu koja je trajala devet meseci. Do sada smo 18 uhapsili, ali akcija traje i dalje", rekao je Živanović.

Akcija "Graham" ušla je u anale odeljenja i po broju oštećenih građana - većem od 162.000. Građani su se javljali na kvizove, ali nisu bili uključivani u program TV "Duga" i TV "Astro" i radio-stanica "Narodni radio" i "Centar", već su čekali na liniji da bi potrošili što veći broj skupih telefonskih impulsa.

Po rečima Živanovića, mnogi građani i vlasnici preduzeća čak i ne znaju da su žrtve visokotehnološkog kriminala. "Za razliku od nekih početnih oblika krivičnih dela viskotehnološkog kriminala u Srbiji - kada se to uglavnom svodilo na krađu internet sati i upadanje u nečiji sistem i krađu podataka, danas se sve više stiče protivpravna imovinska korist", kazao je Živanović.

Prema njegovim rečima, u samo jednoj "klik prevari" uhapšena je osoba koja je za tri meseca zaradila više od 60.000 evra.

Živanović je apelovao na građane koji kupuju on line ili plaćaju usluge putem elektronskog bankarstva da povedu računa da ne bi postali žrtve prevare. Ukazao je i da bi građani morali bolje da zaštite svoje internet prezentacije pošto ih hakeri svakodnevno napadaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja