RAZRAČUNAVANJE: Šarićev klan počeo da puca u sebe

Narko-bosu okreću leđa

RAZRAČUNAVANJE: Šarićev klan počeo da puca u sebe

Crna Hronika -
Krvavi obračun dvojice bliskih rođaka i saradnika Darka Šarića izazvao pravi rat u narko-podzemlju. Ubijenog Popovića i ubicu Zindovića vezivale žene, kumstva, kokain, veliki novac, ali i izdaje

BEOGRAD - Nekadašnji saradnici Darka Šarića i oni koji su mu u međuvremenu okrenuli leđa i počeli da razvijaju svoj „biznis“, i oni koji su mu u poslovima sa drogom ostali verni, prete jedni drugima. Najavljuju krvave obračune - sve do potpune likvidacije protivnika.

Ovako je, samo pre mesec dana, dok još nije bilo zvaničnih najava o hapšenju „kralja kokaina“, za beogradski list govorio izvor blizak vrhu crnogorske Uprave policije.

Posle svirepog ubistva Šarićevog šuraka Luke Popovića (31) na Žabljaku, smatra se da je taj rat uveliko počeo i da će narko-podzemlje tek „proključati“.

Luku Popovića nije spaslo ni to što je nedavno promenio ime u Dario.

- U međuvremenu, u Nikšiću je na parkingu autobuske stanice ubijen Vidak M. Vorotović (34), zvani Vinko. On je brat Marka Vorotovića (32), istaknutog člana narko-klana Darka Šarića - otkriva naš izvor iz policije. - Ubijeni je bio povezan sa Jovicom Jocom Zindovićem (36), bivšim zetom Darka i Duška Šarića, koji je u nedelju iz revolvera „magnum smit veson“, ubio Luku Popovića, brata od strica supruge Darka Šarića, Lane Popović.

Jovici Zindoviću, sudija za istrage Višeg suda u Bijelom Polju, Vanja Rakonjac, postupajući po krivičnoj prijavi Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, odredila je jednomesečni pritvor. Zindović se i pred njom branio ćutanjem, baš kao i u tužilaštvu, koje ga tereti za teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja.

Motivi surove likvidacije mladog Vorotovića, koji je odranije poznat policiji ne samo u Crnoj Gori, zvanično su nepoznati. Međutim, nije mali broj onih koji ovu likvidaciju dovode u vezu sa Vidakovim bratom Markom, visokopozicioniranim članom narko-klana Darka Šarića.

Zbog učešća u švercu više od dve tone kokaina iz Latinske Amerike, Marko je uhapšen u prvom „talasu“ akcije „Balkanski ratnik“. Posle dve godine negiranja učešća u narko-poslovima, koje je vodio Šarić, priznao je svoje učešće u ovom biznisu. Ispričao je sve što zna i nagodio se sa specijalnim tužilaštvom u Beogradu. Prihvatio je zatvorsku kaznu od devet godina.

Pre ulaska u Šarićevu ekipu, Marko je bio član obezbeđenja diskoteke „Maksimus“ u Kotoru, pre dve godine ubijenog Dragana Dudića, zvanog Fric. Dudić je bio Šarićev bliski prijatelj i saradnik. Čovek koji je bio pod prismotrom italijanske i grčke policije zbog šverca narkotika, odnosno pranja para.

Na koji su način bili povezani ubijeni Vorotović i Zindović, koji je prema pričama svedoka, posle celog dana provedenog po žabljačkim kafićima sa Popovićem, u hotelskoj sobi na njega iznenada potegao revolver i razneo mu glavu, nije teško pretpostaviti. Prema rečima našeg izvora iz policije, obojica su imali istog gazdu - Darka Šarića, obojica su neko vreme sa njim bili u rodbinskim vezama, preko šefa ganga imali su i kumovske veze, obojica su se bavili istim „zanatom“... interesi i putevi su im se u jednom momentu razišli, ali i ukrstili posle hapšenja Marka Vorotovića.Uz to, obojica su pre nekoliko godina uhapšeni sa još osam saradnika kao članovi grupe koja je planirala da likvidira Veselina Bujića iz Bara. Nesuđeni atentatori koristili su stan odbeglog narko-bosa, Rožajca Safeta Saja Kalića, a ključ im je dao Kalićev kum, Duško Šarić, Darkov brat, koji je nedavno osuđen u Višem sudu u Bijelom Polju na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog pranja para stečenih švercom narkotika.

Osioni Zindović, koji je uvek nosio po dva pištolja, hapšen je 2008. godine po tajnoj Interpolovoj poternici, koju je za njim raspisala Slovenija, zbog ubistva kralja crnogorskog podzemlja u toj zemlji Miša Vujičića. Slovenačka policija, kako je procurelo posle ubistva Vujičića, imala je saznanja o tome ko je naredio njegovo ubistvo. Bilo je reči o tome da je ta osoba u bliskim odnosima sa Zindovićem i da u hijerahiji crnogorske mafije zauzima drugo mesto. Međutim, dokazi o tome nikada nisu prikupljeni.

- Očigledno, sve ova ubistva govore da je u pitanju razračunavanje u Šarićevom klanu. Da će biti nastavljeni obračuni, čulo se i na sahrani Popovića u Pljevljima. Potreban je veliki oprez kako se rat unutar narko-kartela ne bi proširio na ulice crnogorskih gradova - upozorava izvor lista.Poternica za Zindovićem

Zindović, za kojim je u Sloveniji bila raspisana Interpolova poternica zbog ubistva Miša Vujičića, nije izručen, zbog nepostojanja ugovora o međusobnom izručenju građana dve zemlje. Sumnjalo se da je reč o obračunu zbog konkurencije na narko-tržištu, a nije teško zaključiti po čijem nalogu je Zindović sa leđa likvidirao Vujučića, zajedno sa Slobodanom Šepićem (47), kome se kasnije izgubio svaki trag.Biznismen Miša Amerika na vrhu piramideBiznismen Rodoljub Radulović, zvani Miša Amerika, nije bio u direktnom kontaktu sa Darkom Šarićem, već sa Željkom Vujanovićem, bratom od tetke odbeglog Pljevljaka, koga Tužilaštvo tereti da je sa Šarićem i, takođe odbeglim Goranom Sokovićem, organizator kriminalne grupe.

Ove tvrdnje navode se u četvrtoj po redu optužnici koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal nedavno podiglo protiv Šarića, a kojom je obuhvaćen i Radulović. Reč je o švercu 1,8 tona kokaina, u aprilu 2009. godine, koji je iz Južne Amerike za Evropu prevezen na jednom od dva Radulovićeva broda.

Prema izvorima bliskim istrazi, ali i prema onome što su govorili svedoci saradnici, Radulović je u samom vrhu piramide narko-klana. Navodno, Radulović je posle sprovođenja akcije „Balkanski ratnik“ i raspisivanja poternice za Darkom Šarićem preuzeo glavnu ulogu, dok nisu prikupljeni dokazi i za njega.

Svedok-saradnik, Draško Vuković, na osnovu čijeg iskaza je i podignuta poslednja optužnica je ispričao da je za Radulovića čuo preko Dragana Dudića, zvanog Fric (ubijen u Kotoru 2010. godine), koji je Radulovića predstavio kao privatnika sa „jakim firmama“, koji u svom posedu ima brodove za prevoz voća, soje i drugih namirnica.

Kako se navodi u optužnici, Radulović je u prvoj polovini 2009. godine organizovao transport kokaina prekookeanskim brodovima „Verti“ i „Golden“, tako što je preko svoje ofšor firme „Man mare“ ugovorio prevoz robe iz Argentine ka Španiji kao kamuflažu za transport droge. Dok su pripadnici grupe nabavljali kokain, Radulović je, prema Tužilaštvu, ugovarao nabavku soje, kako bi prikrio tovar koji im je kasnije doneo velike sume novca.

Da li je Rodoljub Radulović, za kojim je raspisana međunarodna poternica iznad Šarića ili ne, još nema zvaničnih informacija. Poslednjih nekoliko nedelja moglo se čuti da je on pravi šef narko-kartela, kao i da Šarić, navodno šalje poruke preko posrednika da je spreman da svedoči protiv njega i potkrepi te tvrdnje. Jedino u tom slučaju bi mogao da dobije povlašćeni status, pošto mu sadašnja pozicija koja ga stavlja na vrh piramide to ne dozvoljava. Pismo iz Turske

U julu 2010. na adresu Specijalnog suda i advokata Zdenka Tomanovića, koji brani Darka Šarića, stiglo je pismo poslato iz Turske, a koje je potpisao odbegli Pljevljak. U njemu je naglasio da nije „arhitekta nikakvih narko-klanova i narko-trgovina u ovom regionu“.

- To ću i pokušati da dokažem, ali kad se stvore uslovi da mi se sudi u sudnici, a ne u kabinetima - napisano je između ostalog.

Inače, Šarić je u junu 2009. godine letovao u Turskoj sa porodicom, a uz njih su bili visokopozicionirani članovi kartela i bliski prijatelji. Policija je došla do podatka da je istim čarter-letom na relaciji Beograd-Antalija, pored Šarića, letelo još 38 osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track