BiH se sprema za akciju seče korupcije i kriminala

Sarajevo

BiH se sprema za akciju seče korupcije i kriminala

Crna Hronika -
Policijska akcija neće zaostajati za izvedenim akcijama Lutka i Bos kojima je ozbiljno uzdrman odrganizovani kriminal u BiH

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini (BiH) u pripremi je nova, jedna od najvećih akcija bezbednosnih službi na hapšenju i istragama vezanim za organizovani kriminal i korupciju koja će se dogoditi veoma brzo i trebalo bi da dovede i do visokopozicioniranih ličnosti dobro poznatih javnosti.

Akcija neće zaostajati za prošlogodišnjim akcijama "Lutka" i "Bos", kada je uhapšeno više desetina osoba i kojima je ozbiljno uzdrman organizovani kriminal u BiH.

Zaposleni u SIPA, kako se navodi, u saradnji sa drugim policijskim agencijama, već mesecima prikupljaju dokaze.

Dodaje se i da su pojedine osobe pod nadzorom kako bi bila presečena, inače, veoma razgranata mreža kriminala i korupcije u BiH.

Pored kriminala u institucijama vlasti, uključujući ministarstva i pronevere javnog novca u stranačke svrhe, istražuju se i dela trgovine drogom, terorizma i pokušaja terorizma, prometa eksplozivom i preprodajom u BiH i regionu.

Glavni cilj akcije je, kako se navodi, stati u kraj organiziranom kriminalu, tim pre što dostupne informacije govore da se nezakonite aktivnosti nekih grupa prepliću.

Slično kao u slučaju operacija "Lutka" i "Boš", i u ove istražne aktivnosti uključene su u sve domaće bezbednosne službe, ali i policijske službe susednih država.

Poznato je da mnoge kriminalne aktivnosti na prostoru BiH prelaze državne granice i stoga je skoro nemoguće sprovesti efikasnu istragu bez koordinirane saradnje svih policijskih agencija u regionu, navodi list.

Kada je u pitanju BiH, svakako je ključna uloga SIPA koja se u proteklom razdoblju promovisala u glavnog borca protiv organizovanog kriminala."Postoji odlučnost da sve afere koje su prijavljene i za koje se vodi istraga ili se imaju saznanja o kriminalu i zloupotrebama, budu dovedene do kraja, odnosno da se dokazi s izveštajima što pre predaju

Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje", rekao je jedan od, kako se tvrdi, dobro upućenih funkcionera u pravosuđu.

Navodno je SIPA o pojedinim saznanjima već izvestila pravosuđe i utvrđeni su nepobitni dokazi za svaki od predmeta koji se odnose na visoke funkcionere.

"Prikupljeno je dovoljno dokaza za mnoge zloupotrebe, kriminalne radnje i korupciju", rekao je izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track