Za manijake samo doživotna robija!

Reakcije na seriju silovanja u Srbiji

Za manijake samo doživotna robija!

Crna Hronika -
Komunikacija isključivo preko društvenih mreža često deluje kao okidač na silovatelje, upozoravaju stručnjaci

BEOGRAD - Nešto mora da se preuzme!Serija silovanja u Srbiji, koja od početka godine puni stupce novina, izazvala je paniku širom zemlje, a stručna javnost upozorava da će, zbog nemaštine i nedostatka komunikacije, ovakvih slučajeva u budućnosti biti još više!Kriminolog dr Zlatko Nikolić objašnjava da komunikacija preko društvenih mreža poput Fejsbuka i Tvitera, koja isključuje kontakt „oči u oči“, loše utiče na ljudsku potrebu za fizičkim kontaktom i na neki način „rađa manijake“.- Danas postoji mnogo ljudi koji su otuđeni i koji imaju samo virtuelni kontakt s ljudima. Kad takve osobe, koje su inače psihički nestabilne, pritisne neizdrživa želja za seksualnim kontaktom, oni jednostavno izađu na ulicu i uzmu šta im treba - ističe Nikolić.Naš sagovornik ističe da nisu svi silovatelji isti.- Većinu više uzbuđuju strah i šok koji izazivaju kod žrtve od samog seksualnog čina! Pamtimo nedavni slučaj u kom je manijak pretukao devojku, a potom je silovao u javnoj garaži u centru Beograda. On nije slučajno odabrao mračno parkiralište kao jedno od najsablasnijih mesta za seksualno zlostavljanje, kao što je nije ni slučajno pretukao. Želeo je da oseti žrtvin strah, a silovanje je bilo u drugom planu - tvrdi naš sagovornik.Psiholog Aleksandra Janković veruje da postoje samo dva načina da se silovatelji spreče da ponovo zlostavljaju.- Njih treba ili hemijski kastrirati, ili ih strpati doživotno u zatvor! Seksualni prestupnici su u gotovo 100 odsto slučajeva povratnici. Psihopatu bez saosećanja i emocija uopšte ne možete pričom ili drugim metodama ubediti da više ne povređuje druge. Spoljne sankcije, poput doživotne robije ili hemijske kastracije, jedine garantuju da silovatelj više nikad nikog neće povrediti nekoga - kaže Jankovićeva.

Jezivi slučajevi napastvovanja od početka godine koji su uznemirili javnost

♦ Već 2. januara 2013. u javnoj garaži u Makedonskoj ulici u centru Beograda silovana je P. K. (29). Monstrum je sačekao devojku u neosvetljenoj garaži, pretukao je i napastvovao, a zatim pobegao. Potraga za njim još traje.

♦ Nepokretnu Zaječarku T. D. (31) 10. januara silovao je muškarac star oko 50 godina. Manijak je prethodno devojku, njenu majku i očuha uspavao narkotikom koji je sipao u sok od pomorandže. Monstrum je još u bekstvu.

♦ Muškarac (32) s Kosova uhapšen je u Italiji zbog sumnje da je u noći između 11. i 12. januara silovao trudnicu (24), koja se vraćala kući posle izlaska s prijateljima. Osumnjičeni je oženjen i ima dvoje dece.

♦ Saša D. (40) iz Majdanpeka uhapšen je 16. januara zbog sumnje da je obljubio J. S. (15), koja mu je bila poverena na čuvanje. Šokantno je da je i njegova supruga znala za to, ali je rekla da su se on i devojčica voleli.

♦ Policija je 18. januara uhapsila Zorana M. (24) iz Valjeva, zbog sumnje da je pratio devojčice, a onda im u ulazima zgrada prilazio s leđa i, pre nego što bi uspele da pobegnu, dodirivao ih po telu.

♦ Nenad R. (19) iz Beograda uhapšen je 19. januara zbog sumnje da je u Mirijevu silovao Ljiljanu J. (69). Starica, koja nema porodicu, živela je poslednja četiri meseca s Nenadom i njegovom poro­dicom.

Primer EngleskeAleksandra Janković je ukazala i na jedan interesantan primer.- Ako se već ugledamo na Evropu i ostatak civilizovanog sveta, onda bi trebalo da pogledamo i kako oni kažnjavaju silovatelje. U Engleskoj je, na primer, hemijska kastracija uobičajena, dok u Kanadi mediji objavljuju ime, prezime i adresu seksualnog prestupnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track