PRESUDA: Krištu novčana kazna od 150.000 dinara

Privredni sud

PRESUDA: Krištu novčana kazna od 150.000 dinara

Crna Hronika -
Zbog privrednog prestupa o načinu isplate zarada Privredni sud osudio je bivšeg direktora Aerodroma Beograd Bojana Krišta na novčanu kaznu od 150.000 dinara

BEOGRAD - Privredni sud u Beogradu osudio je nekadašnjeg generalnog direktora JP Aerodrom "Nikola Tesla" Bojana Krišta na novčanu kaznu od 150.000 dinara zbog privrednog prestupa iz Uredbe o načinu i kontroli obračuna i isplatu zarada u Javnim preduzećima.Sud je osudio i Aerodrom "Nikola Tesla" kao pravno lice i kaznio ga novčanom kaznom od 1,5 milona dinara zbog istog prestupa.

Okrivljeni i Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je sudu podnelo optužni predlog protiv njih imaju pravo da ulože žalbu na tu presudu Višem pritvrednom sudu.

Na sudenju u decembru Krišto je izjavio da mu nije jasno zašto je optužen za privredni prestup i probijanje budžeta preduzeća za 2008. godinu, tvrdeći da je primao 20 odsto manju platu od prethodnih direktora.

"Te godine plate su smanjene svim direktorima i zaposlenima i tom merom mi smo čak uštedeli milion i po evra", rekao je tada Krišto i dodao da su te godine plate kontrolisane 33 puta, a da je navodni privredni prestup otkriven tek kad se digla medijska buka da su velike plate u javnim preduzećima.

Krišto je naglasio da je čak 70 odsto njegove stimulacije u zaradi išlo u humanitarne svrhe i da mu nIje jasno "koja je poenta ovog suđenja.

Prema pisanju medija, Krišto je kao direktor aerodroma 2008. primao oko 800.000 dinara platu, dok je na današnjem suđenju rekao da sada radi u preduzeću "Banat grupa" za 100.000 dinara.

Za taj privredni prestup zaprećene su isključivo novčane kazne od 5.000 do 200.000 dinara.Za pravno lice propisana je kazna od 30.000 do 3.000.000 dinara, koja se plaća iz sredstava preduzeća.Prijavu protiv Krišta i aerodroma "Nikola Tesla" tužilaštvu je u februaru 2009. godine podneo Sektor za budžetsku inspekciju i reviziju Odeljenja budžetske kontrole Ministarstva finansija, prema čijem nalazu i zaključku je Program poslovanja JP Aerodrom „Nikola Tesla" za 2008. godinu, "probijen" je za 6.313.323 dinara.

Nakon toga tužilaštvo je Trgovinskom sudu (sada Privrednom) podnelo optužni predlog protiv Krišta i aerodroma "Nikola Tesla".

Krišto se tereti da je po stupanju na funkciju generalnog direktora izdejstvovao promene unutrašnjeg Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova, među kojima je i sporna odredba koja daje mogućnost uvećanja zarade menadžmenta preduzeća kroz periodične stimulacije, godišnje stimulacije i stimulacije za uvećanje vrednosti preduzeća.

Izmenama i dopunama pravilnika je utvrđeno da odluke o isplati sve tri vrste stimulacija, za radnika preduzeća, donosi neposredni rukovodilac -direktor delatnosti), a za menadžment preduzeća koji čini 10 direktora i za zaposlene u kabinetu generalnog direktora, donosi generalni direktor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track