BRAMERC: Tužilaštvo uskoro prestaje sa radom

Haški tribunal

BRAMERC: Tužilaštvo uskoro prestaje sa radom

Crna Hronika -
Bramerc je izjavio da iako tužilaštvo prestaje sa radom, u narednim godinama će biti značajnih izazova u istrazi ratnih zločina u regionu

BRISEL - Tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc izjavio da će Tužilaštvo uskoro prestati da radi i da će tužilaštva na prostoru bivše Jugoslavije moći u potpunosti da koriste svu dokumentaciju tužilaštva haškog suda.

Bramerc je to rekao u Briselu gde je prisutvovao potpisivanju protokola o saradnji tužilaštava za ratne zločine Srbije i BIH.

Bramerc je novinarima rekao da će još "mnogo godina biti značajnih izazova u istrazi ratnih zločina u regionu i za to ima političkih, zakonodavnih i razloga koji se tiču sposobnosti" tamošnjeg pravosuđa.

Tužilac je podvukao da danas potpisani protokol "daje dodatno oruđe onima koji rade na slučajevima ratnih zločina, u vezi s kojima i dalje postoji niz pitanja između Bosne i Srbije".

"Mislim da je to osnova da se poboljša saradnja jer sada u nizu slučajeva saradnja nije moguća zbog manjkavog zakonodavstva".

Zato je bitan danas potpisani protokol - jer je "u interesu žrtva i međunarodne pravde i sada ga treba primeniti", rekao je Bramerc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja