Šehovac: Muslimani planirali etničko čišćenje Sarajeva od Srba

Suđenje Karadžiću

Šehovac: Muslimani planirali etničko čišćenje Sarajeva od Srba

Crna Hronika -
Srđan Šehovac koji je bio šef Službe za nacionalnu bezbednost RS u sarajevskoj opštini Ilidža potvrdio je kao svedok odbrane da su Muslimani u BiH imali plan da etnički očiste Sarajevo od Srba

HAG- Svedok odbrane Srđan Šehovac izjavio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu da su Muslimani tokom rata u BiH imali plan da etnički očiste Sarajevo od Srba.

Šehovac koji je bio šef Službe za nacionalnu bezbednost RS u sarajevskoj opštini Ilidža, rekao je da snage bosanskih Srba nisu planirale trajno uklanjanje muslimanskog stanovništva, niti im je komanda na čelu s Karadžićem ikada naredila da napadaju civile.

Svedok je kazao da je Karadžić naređivao da se nesrbi ne smeju zlostavljati, o čemu je saznao "iz medija". Za izbijanje sukoba u Sarajevu, Šehovac je okrivio muslimanske paravojne formacije Patriotsku ligu i Zelene beretke koje su se naoružavale i obučavale od 1991.

Tvrdeći da su bosanski Srbi bili "lažno okrivljeni" za "jedan broj incidenata" u Sarajevu, svedok je sugerisao da su strani izveštači, pod pritiskom pretežno muslimanskih vlasti, "lažirali izveštaje" o tim događajima. Šehovac je muslimanske snage u Sarajevu optužio za napade na srpske civile.

To da je Armija BiH raspolagala teškim oružjem, Karadžić je, tokom Šehovčevog iskaza, dokazivao citiranjem prisluškivanih razgovora između komandanta Prvog korpusa ABiH Vehbije Karića i lokalnih zapovednika u Hrasnici. Dok su ga unarksno ispitivali tužioci, Šehovac je potvrdio da su "30 odsto" pripadnika te paravojske Branislava Gavrilovića zvanog Brne, na Ilidži, činili "drogeraši, ljudi skloni opijanju i kriminalu", koji su "nastojali da izbegnu borbu" kako bi išli u pljačku.

Gavrilović je pretio smrću komandantu Ilidžanske brigade VRS koji je nastojao da njegovu formaciju stavi pod kontrolu, izjavio je svedok. Karadžić je pred sudije izveo i svedoka Milana Mandića, predsednika Udruženja porodica poginulih i nestalih RS, ali su značajan deo njegove izjave sudije odbile da uzmu u obzir zato šsto zločini nad Srbima nisu predmet suđenja.

Mandić je izjavio da su Srbi u Sarajevu "ubijani zato što su Srbi ili zato što su imali dobru imovinu". Svedok je kritikovao rad sarajevskog instituta za otkrivanje sudbine nestalih i tela poginulih, tvrdeći da je šef tog instituta Amor Mašović tokom rata prikrivao zločine nad Srbima u Sarajevu, manipulišući telima ubijenih. Proces Karadžiću nastavlja se iduće nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track