Apelacioni razmatra žalbu Stanka Subotića

Pravosuđe

Apelacioni razmatra žalbu Stanka Subotića

Crna Hronika -
Apelacioni sud započeo razmatranje žalbe na presudu Stanku Subotiću Canetu koj je osuđen na šest godina zatvora za šverc cigareta

BEOGRAD - Odbrana Stanka Subotića Caneta predložila je Apelacionom sudu u Beogradu u žalbama da održi glavni pretres i oslobodi optužbi ga optužbi ili da ukine prvostepenu presudu kojom je u odsustvu osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta i naloži ponovno suđenje.

"Stav odbrane Stanka Subotića da se otvori glavni pretres pred Apelacionim sudom, što bi bilo najjednostavnije za postupak, jer kad se izdvoje spisi predmeta - falsifikovana fotokopirana dokumentacija i službene beleške SUP-a koje ne mogu da budu dokaz u krivičnom postupku, a koje je prvostepeni sud (Specijalni sud) koristio, ostaje prazan predmet i ne može da se donese drugačija presuda osim oslobađajuće", rekao je Subotićev advokat Radoslav Tadić.

Drugi alternativni predlog Apelacionom sudu je da ukine presudu i naloži ponovno suđenje, rekao je Tadić posle prvog dana javne sednice sudskog veća koje razmatra žalbe na presudu izrečenu Subotiću i ostalim optuženim kao njegovim pomagačima u švercu cigareta.Subotićev branilac je ukazao da 15. aprila stupa na snagu odredba Krivičnog zakonika prema kojoj zloupotreba službenog položaja u privatnoj firmi (za šta se tereti Subotić) ne postoji više kao krivično delo.

Prema njegovim rečima, postoji neko drugo krivično delo za koje je predviđena blaža kazna, ali za koje je zastarelo krivično gonjenje za Subotića ali i za ostale okrivljene koji su optuženi kao njegovi pomagači."Očekuem da će se ove nedelje to pitanje rešiti i da ćemo uskoro znati kakva će biti dalja procedura. Ono što je sigurno, sa mog stanovišta, je da će Stanko Subotić biti oslobođen na kraju", naveo je Tadić.Na današnjoj sednici u Apelacionom sudu u Beogradu sudija izvestilac predstavio je navode presude kojom je Subotić u odsustvu osuđen na šest godina zatvora, a pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog švecra cigareta tokom 1990-ih.Sednica će trajati cele sedmice, a izlaganje branilaca optuženih predviđeno je za sredu, četvrtak i petak.Subotić ne prisustvuje sednici jer je nadostupan pravosudnim organima Srbije koji su za njim raspisali poternicu.Nakon završetka javnog dela sednice, Apelacioni sud može da potvrdi provstepenu presudu, da je preinači ili da je ukine u celosti i vrati na novo suđenje, a može i sam da otvori glavni pretres (održi suđenje) i donese pravosnažnu presudu.

Osporenom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011. Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine.Odlukama Specijalnog suda, privremeno su Subotiću oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj.Subotićevi branioci su najavili da će u toku sednice Apelacionom sudu ponuditi dokaze da je u pitanju montirani krivični postupak koji je, uz pomoć Ratka Kneževića i hrvatskog nedeljnika ""Nacional", pokrenut od strane Kabineta Vojislava Koštunice".Oni tvrde da su "preko Nacionala tekstovi sa lažnim i izmišljenim činjenicama, dve godine objavlijavani u tom listu, a zatim isti uzimani kao "dokazi" protiv Stanka Subotića i dostavjani italijanskoj i drugim stranim ambasadama u Beogradu, što je i bio povod za pokretanje postupka protiv Subotića pred Specijalnim sudom u Beogradu i krivičnog postupka protiv Subotića u Italiji, sve zbog tobožnjeg šverca cigareta".

Posle više godina vođenja postupka, italijanski tužilac predložio da sud Subotića oslobodi optužbe.Krivični postupak pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, koji je 2001. godine pokrenut protiv Kneževića, zbog ucene Subotića, advokati tvrde da je prekinut pod uticajem vlasti, sve dok u toku prošle godine nije obustavljen zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, takođe podsećaju advokati u pisanom saopštenju za medije.Osporenom presudom je i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen na četiri godine zatvora, osnivač jedinice "Škorpioni" Milan Milanović Mrgud na tri godine, a bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić na godinu dana.Bivši radnici Carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski dobili su dve, odnosno godinu i četiri meseca zatvora.

Radnik Subotićevog preduzeća "Mia Ub" Miroslav Pešić osuđen je na kaznu zatvora od 10 meseci, pevačica Ivana Olujić na godinu dana, Luka Nenadić na dve i Stevan Banović na tri i po godine zatvora.Subotićev sestrić Nikola Milošević zbog bekstva osuđen je u odsustvu na četiri i po godine zatvora, kao i Jovica Ranđelović koji je osuđen na tri i po godine.Dvoje optužnih, bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i Ivana Krčmaričić, oslobođeni su optužbi.

Subotić je osuđen u odsustvu, jer je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja.

Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.Poternicu, koja je za Subotićem bila na snazi i po kojoj je bezuspešno hapšen u Moskvi 2008. godine, Interpol je ukinuo u junu, odnosno stavio je van snage u svim državama članicama te policijske organizacije.

Poternica, koja je raspisana 2006. na snazi je još u Srbiji.Specijalni sud je više puta odbijao Subotićeve ponude da se, uz jemstvo, brani sa slobode, odnosno da se povuče poternica i poništi nalog za hapšenje i pritvor.U decembru 2011. godine sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona evra, a treći koji je nudio Subotić. Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 evra i dva miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track