Srbin uhapšen posle ranjavanja dece u Mitrovici
Foto: Tanjug

Pronađena bomba M-75

Srbin uhapšen posle ranjavanja dece u Mitrovici

Crna Hronika -
Kosovska policija uhapsila Srđana Stojanovića u čijem je stanu pronađena bomba nalik onoj koja je eksplodirala

KOSOVSKA MITROVICA - Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je danas da je policija nakon ranjavanja dvoje dece u Kosovskoj Mitrovici izvršila pretres stambenog objekta porodice Stojanović koja živi u prizemlju kuće u kojoj je u ponedeljak veče došlo do eksplozije.

Izvršen je pretres kuće, pronađena je ručna bomba M-75, slična onoj koja je eksplodirala sinoć u stanu porodice Vučetić kada je povređeno dvoje dece, policija je zbog toga lišila slobode Srđana Stojanovića kojem je određen pritvor do 48 sati, rekao je Hoti.

Hoti je naglasio da je pretresom u istom objektu pronađeno 50 metaka kalibra 7,62 mm. U kući u kojoj je došlo do eksplozije pronađen je jedan kalašnjikov i 54 metka rekao je policijski portparol.

Ivanović: Prisustvo Kfora i Euleksa jedina preventivaBivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas, povodom eksplozije bombe u Kosovskoj Mitovici u kojoj je povređeno dvoje dece, da će vidljivo prisustvo Kfora i Euleksa biti jedina preventiva za takve incidente.

"U neposrednoj blizini mesta gde je bomba bačena po pravilu se nalazi vozilo međunarodne policije, ali juče ga očito nije bilo. Treba da razmisle o tome da je njihovo prisustvo potrebno, i to vidljivo prisustvo, a ne samo patroliranje", rekao je Ivanović.

Povodom izjave zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimira Pantića da Kfor i Euleks treba da odu sa Kosova, on je kazao da bi to bilo štetno i pogrešno, jer bi u slučaju njihovog eventualnog odlaska to mesto popunili kosovski Albanci, s kojima ne postoji nikakva komunikacija. "Ne mislim da je uputno uopšte pominjati odlazak ili vršiti pritisak oko odlaska međunarodnih misija. Naprotiv, mislim da one treba da ostanu i mislim da moraju da budu mnogo aktivnije, jer svođenje misije Euleksa na monitoring ili, kako oni kažu, samo posmatranje i savetovanje, prosto nije dobro", kazao je Ivanović.

On je naveo da prištinske institucije nisu zrele da samostalno obavljaju funkciju i da se na terenu pokazuje da ne mogu kontrolisati čitavu situaciju i održati političku stabilnost i fizičku bezbednost građana, posebno Srba. Ivanović je kazao da ne zna da li je stav o odlasku međunarodnih misija stav i Pantićeve političke stranke, Srpske napredne stranke. "Čini mi se da je to što je on izgovorio u suprotnosti s generalnim stavom (lidera SNS) Aleksandra Vučića, ali to je već problem za SNS", rekao je Ivanović.

U sinoćnjem bombaškom napadu u Kosovskoj Mitrovici povređeno je dvoje dece iz porodice Vučetić. Kosovska policija uhapsila je zbog toga njihovog komšiju S. S. kog koga je pronasla bombe i oružje i koji, kako tvrdi policija, nije bio u dobrim odnosima sa napadnutom porodicom.

Mališani helikopterom prebačeni na lečenje u Beograd

Povređeni mališani transportovani su danas na dalje lečenje u Beograd. Vozilo Hitne pomoći iz Kosovske Mitrovice krenulo je put Raške u 13.20 a povređenu decu i njihove roditelje ispratili su rodbina, predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić i koordinator vladine kancelarije za KIM Zlata Radovanović. Deca ćeiz Raške helikopterom biti prebačena u Beograd.

Pantić je tom prilikom izjavio novinarima da se predstavnici međunarodne zajednice nisu oglasili povodom sinoćnjeg incidenta i da ne žele sa predstavnicima Srba sa severa Kosova da razgovaraju.

Pantić je optužio predstavnike međunarodne zajednice da je njihov cilj i zadatak da okupiraju ovaj prostor i Albancima stvore još jednu državu na Balkanu. "Mi nećemo birati cenu koju ćemo platiti, ali nećemo dozvoliti ni Albancima, ni Kforu i Euleksu, da sever Kosova okupiraju i da Albancima stvore još jednu državu", rekao je on. Predsednik opštine je istakao da je to poruka koju upućuje u svoje lično i u ime građana Kosovske Mitrovice i Srba koji žive u pokrajini.

Pantić je naglasio da Srbi, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, već širom Kosova i Metohije nisu bezbedni i da to potvrđuje broj stradalih Srba od 1999. godine do danas, što govori da međunarodna zajednica nema snage i da je na strani kosovskih Albanaca.

Pantić je uputio i poruku Vladi Srbije da, kako je rekao, konačno počne da brine o svom narodu na Kosovu i Metohiji i da u skladu sa rezolucijom 1244 vrati određeni broj vojnog i policijskog osoblja kako bi zaštitila sopstvene građane.

Načelnik hirurgije bolnice u Kosovskoj Mitrovici doktor Radimir Janković izjavio je ranije danas da će dvoje dece koja su sinoć povređena u eksploziji bombe u ovom gradu ipak biti transportovana na dalje lečenje u Beograd. Janković je rekao da su dvoje povređene dece stabilno, ali da su uslišili molbu roditelja da njihove lečenje nastave na Dečijoj klinici u Tiršovoj u Beogradu. Deci nije potrebna hirurška intervencija iako su kod dečaka sitni geleri oštetili krvne sudove vrata.

Porodica ne veruje da je komšija bacio bombuPorodica Vučetić odbacila je danas mogućnost da je bombu na terasu njihove kuće bacio komšija S. S. koga je uhapsila policija Kosova.

Stric povređene dece Jovica Vučetić rekao je novinarima u Kosovskoj Mitrovici da je istina da je njegova porodica u svađi sa uhapšenim, ali da ne veruje da bi on zbog te svađe mogao da baci bombu na decu.

Na zahtev porodice Vučetić povređeni dečak i devojčica biće prebačeni iz Kosovske Mitrovice na dalje lečenje u Beogradu, iako je njihovo stanje u kosovskomitrovačkoj bolnici ocenjeno kao stabilno.

Koordinatorka Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici Zlata Radovanović rekla je novinarima u bolnici da će deca biti transportovana vozilom do Raške, a potom za Beograd helikopterom Ministarstva odbrane.

http://www.youtube.com/watch?v=WzflV5Ys0qM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja