Opljačkana Jovanka Broz
Foto: Kurir

Provalnik

Opljačkana Jovanka Broz

Crna Hronika -
Lopov je provalio u prizemni deo vile Bor, koju koristi Brozova udovica i izneo, za sada neutvrđen, broj predmeta

BEOGRAD - Udovica Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, opljačkana je u nedelju uveče u vili na Dedinju.U vili Bor, koju koristi Jovanka Broz, juče je došlo do pljačke, kada je lopov provalio u prizemni deo objekta. Iz vile je iznesen za sada neutvrđen broj predmeta.Beogradska policija izvršila je uviđaj na licu mesta.

Bivši zastupnik Jovanke Broz, advokat Toma Fila, izjavio je da je vila u kojoj živi udovica Josipa Broza trebalo da bude neprekidno obezbeđena, ali to pitanje nije rešeno i dogodila se pljačka.

"Zgrada je vlasništvo države Srbije, a ne Jovanke Broz, pa je država trebalo da čuva svoje vlasništvo. Njihova je zgrada, nije njena, niti postoji njen zahtev da to bude njena zgrada. Vila nije ni nacionalizovana ni konfiskovana, to je zgrada koju je Srbija otkupila od vlasnika koji nije imao naslednike i pred smrt je prodao", rekao je Fila.

"Stvar je bezbednosti, zgrada je trebalo da bude čuvana danju i noću. Taj postupak je bio u toku dok sam ja bio njen zastupnik, ali ne znam šta su uradili advokati koji su došli posle mene. Bilo je nekoliko stvari koje je trebalo rešiti, pitanje straže, posluge, baštovana, automobila i ostalo. Kada sam ja otišao, to je bilo na putu da se reši, ali očigledno nije rešeno", rekao je Fila.

Jovanka provalu povezuje sa ostavinskim postupkom

Advokat Jovanke Broz Bojana Pvlović Sarić je ukazala da su iz obijenog pisaćeg stola Jovanke Broz odneti papiri, zatim da su ukradeni novac, nakit i druge dragocenosti, kao i vredna skulptura.

Jovanka Broz provalu povezuje sa ostavniskim postupkom koji se vodi više od dve decenije, napomenula je Pavlović Sarić.

"Taj postupak se, kako je navela, razvlači godinama, spisi predmeta su non stop u Upravi Prvog osnovnog suda, a ne pred sudijom", navela je Pavlović Sarić i napomenula da je Brozova udovica nakon smrti muža ostala bez penzije i bez bračne tekovine koja je još u tom "ostavinskom postupku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja