Završne reči stečajnoj mafiji odložene za utorak

Specijalni sud

Završne reči stečajnoj mafiji odložene za utorak

Crna Hronika -
Zahtevi odbrane optuženih za izvođenjem novih dokaza i saslušanjem svedoka, što je sud odbio odložio je iznošenje završnih reči tužilaštva za utorak

BEOGRAD - Izlaganje završnih reči tužilaštva i odbrane na suđenju grupi poznatoj kao "stečajna mafija" ponovo je odloženo za sutra u Specijalnom sudu u Beogradu zbog niza zahteva odbrane za izvođenje novih dokaza i saslušanje svedoka, koje je sud odbio.

Završnica tog procesa koji je počeo hapšenjem osumnjičenih u aprilu 2006. godine odložena je i u decembru, jer je tokom ročišta prvooptuženi u tom procesu, bivši predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević primljen u bolnicu Sveti Sava, nakon što je pao u nesvest na suđenju.

Predsednik sudskog veća sudija Dušan Vojinović rekao je da se predlozi odbrane odbijaju jer veće smatra da su dati s namerom da se odugovlači postupak.

"O nekim stvarima smo ranije odlučivali, a sve bitne stvari su već raspravljene na samom suđenju", istakao je sudija Vojnović i naglasio da mu zakon nalaže da vodi računa da se postupak ne odugovlači bespotrebno.

Advokat Vaodimir Horovic, koji brani odbegog bivšeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića kome se sudi u odsustvu, podneo je u ime svog klijenta zahtev za saslušanje Vojislava Koštunice, Dragana Jočića, Aleksandra Vlahovića, Dejana Mihajlova, Aleksandra Nikitovića, kao i Miroslava Miškovića.

Njihovo saslušanje je traženo da bi se, kako je rekao Horovic, utvrdilo kolika je bila imovina "C marketa".

Sud je i to odbio, pa je advokat Horovic zatim podneo predlog za izuzeće svih članova sudskog veća, vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu i predsednika Apelacionog suda u Beogradu.

Istovremeno, Horovic je predložio i izuzeće zamenika tužioca koji zastupa optužnicu, tužioca za organizovani krminal, kao i republičkog tužioca. Posle pauze, sudija Vojnović je saopštio odluku veća da se ti preldozi odbijaju.

"Ako postoji sumnja u nepristrasnost sudija i tužilaca, bilo je potrebno da se navedu za to tačni razlozi", rekao je sudija Vojnović.

Advokat Horovic je zatim predao sudu pismo kojim mu je Radulović otkazao punomoćje, kao i njegovoj koleginici Biljani Desnici.

Sudija je nakon toga saopštio da će od predsednika Višeg suda zatražiti da Raduloviću odredi branioca po službenoj dužnosti, a davanje završnih reči zakazao za sutra.

Optužnica protiv okrivljenih podignuta je u oktobru 2006, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je počelo u januaru 2007. Preciziranom optužnicom koja je sa 200 skraćena na 79 strana, tužilaštvo za organizovani kriminal je odustalo od više krivičnih dela, i štete koja se optuženima prvobitno stavljala na teret kao u slučaju prodaje KEB banke, oštećenja Fonda za razvoj Srbije, Poštanske štedionice, Ineksa.

Tužilaštvo je, takođe, odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović-Brašnjević i sada su njom obuhvaćena 34 okrivljena.

Prvi na optužnici je Goran Kljajević, a pored njega kao organizatori pominju se beogradski advokat Nemanja Jolović, nekadašnji direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević, kao i nekadašnja direktorka "Poštanke štedionice" Jelica Živković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track