APELACIONI: Zvonko Veselinović mora na Specijalni sud

APELACIONI: Zvonko Veselinović mora na Specijalni sud

Crna Hronika -
Apelacioni sud ukino je rešenje kojim se Specijalni sud proglasio nenadležnim povodom slučaja Zvonka Veselinovića čime je ceo postupak protiv njega ponovno dodeljen ovom sudu na razmatranje

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je Specijalni sud oglašen nenadležnim po optužnici Tužilaštva protiv okrivljenih Zvonka Veselinovića, Milana Radojičića i Dragana Ćurčića i vratio postupak tom sudu, saopštio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Povodom žalbe Tužilaštva za organizovani kriminal na odluku Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu kojom se taj sud oglasio funkcionalno i stvarno nenadležnim za postupanje po optužnici Tužilaštva koja je podignuta protiv okrivljenih Veselinovića, Radojčića i Đurića zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, Apelacioni sud u Beogradu je doneo odluku kojom je ukinuo rešenje i predmet uputio na dalji postupak Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, stoji u saopštenju.Veće Specijalnog suda ukinulo je krajem decembra prošle godine pritvor Veselinoviću i Ćurčiću, a Veselinović je pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu u kome je proveo godinu dana.

Specijalni sud se tada oglasio stvarno nenadležnim da im sudi i saopštio da će predmet proslediti redovnom sudu.Kako je tom prilikom obrazloženo, Specijalni sud smatra da ne treba da sudi u tom predmetu jer visina iznosa imovinske koristi pribaljene krivičnim delom ne prelazi zakonom predviđeni iznos od 200 miliona dinara (dva miliona evra).

Optužnicom se Veselinoviću, Ćurčiću i Radojičiću stavlja na teret da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing" i sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara (dva miliona evra) imovinske koristi.Pošto je veštačenjem utvrđeno da iznos pribavljene koristi nije kao iz optužnice, da nije toliki broj kamiona prisvojen, kao i da postoji mogućnost da je krivično delo ostalo u pokušaju, Specijalni sud se oglasio nenadležnim i ukinuo pritvor optuženima.

Veselinović je 20. decembra 2011. uhapšen na Kopaoniku, zajedno sa bratom Žarkom Veselinovićem, protiv koga se vodi postupak takođe u Specijalnom sudu zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.Kfor je Zvonka Veselinovića označio kao jednog od organizatora nereda na Kosovu i Metohiji u oktobru 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track