Sude Srbima za nerede pred sudom u Mitrovici 2008.

Kriza na Kosovu

Sude Srbima za nerede pred sudom u Mitrovici 2008.

Crna Hronika -
Optuženi su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, a njihovi branioci su od sudskog Veća, kojim predsedava međunarodni sudija Katja Dominik, tražili ispitivanje dodatnih svedoka, a među njima su tadašnji ministar Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić i administrator UN u Kosovskoj Mitrovici Džerald Galuči

KOSOVSKA MITROVICA - U Euleksovom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici počelo je suđenje šestorici Srba zbog učestvovanja u sukobima ispred zgrade tamošnjeg suda 2008. godine, kada je poginuo Ukrajinac, vojnik Kfora.

Tužilac Euleksa Nita Amin pročitala je optužnicu koja Marjana Ilinčića, Zorana Čavića, Dragana Milojevića, Miodraga Ralića, Nebojšu Jovića i Avnija Krasnićija tereti za nelegalno zauzimanje Suda, za pozivanje na otor, za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za ugrožavanje UN i pridruženog osoblja.

Tužilac je izvela dokaze i prikazala film o sukobu ispred i u blizini zgrade Suda 2008. godine.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, a njihovi branioci su od sudskog Veća, kojim predsedava međunarodni sudija Katja Dominik, tražili ispitivanje dodatnih svedoka. Među njima su tadašnji ministar Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić i administrator UN u Kosovskoj Mitrovici Džerald Galuči.

Tužilaštvo je za sada predložilo ispitivanje dva svedoka, a odbrana četiri, ali će uz dodatne predloge koji se iznose tokom suđenja, biti bar 15 svedoka, rekao je Ljubomir Pantović, jedan od branilaca.

Advokat je dodao da je važno to što je odbijen predlog tužioca da se pročitaju izjave još 32 svedoka.

"Suđenje je javno i usmeno i svedoci se saslušavaju direktno, a mi kao branioci optuženih imamo pravo da im postavimo pitanja", objasnio je Pantović.

Suđenje će trajati 15 radnih dana, a ročišta će biti triput nedeljno, utorkom, sredom i četvrtkom.

Neredi marta 2008. godine su počeli pošto su u zgradi suda uhapšeni tamo zaposleni Srbi koji su pokušali da spreče Albance - sudije i tužioce, da uđu u zgradu.

Tokom današnjeg ročišta stotine Srba su protestovale ispred zgrade suda.

"Ovo je pokušaj da se kriminalizuje poštena i pravedna borba građana severne Kosovske Mitrovice protiv nametanja institucija Republike Kosovo", rekao je zamenik načelnika opštinske uprave u Opštini Kosovska Mitrovica, Miodrag Vukašinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track