MALVERZACIJE U SURČINU: Uhapšen Vojislav Janošević i još četvorica
Foto: KURIR

Završena akcija

MALVERZACIJE U SURČINU: Uhapšen Vojislav Janošević i još četvorica

Crna Hronika -
U policijskoj akciji uhapšen je bivši predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević i još četvorica saradnika i poslovnih partnera zbog malverzacija sa novcem u ovoj opštini

BEOGRAD - U nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala pripadnici Policijske uprave za grad Beograd u saradnji sa Drugim osnovnim javnim tužilaštvom iz Beograda uhapšeni su bivši predsednik GO Surčin Vojislav Janošević (67), direktor preduzeća "Komgradnja" d. o. o. Beograd Gvozden Radivojčević (57), bivši direktor Javnog preduzeća Surčin Jovan Milivojević (40) zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Uhapšeni su i nadzorni organ GO Surčin Rade Spasić (68) i rukovodilac radova preduzeća "Komgradnja" d. o. o. Svetlana Spasenović (49).Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i rukovodilac radova preduzeća "Komgradnja" d. o. o. Beograd Dejan Radojević (40).

Osumnjičeni Janošević je u periodu od juna 2011. do marta 2012. u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenima izvršio navedeno krivično delo na taj način što je 6. juna 2011. u ime GO Surčin, čiji je bio predsednik, sa preduzećem "Komgradnja" d. o. o. zaključio Ugovor o izvođenju radova na izgradnji kanalizacione mreže u ukupnoj vrednosti od 112.878.275 dinara.

Potom je, kako se navodi, Ugovorom o ustupanju od 20. jula 2011. ugovorne obaveze GO Surčin preneo na JP Surčin.Nakon toga je osam neistinitih-fiktivnih privremenih situacija sačinjenih i ispostavljenih od strane Radivojčevića, Radojevića i Svetlane Spasenović zajedno sa Milivojevićem i Spasićem overio i odobrio njihovo plaćanje u ukupnom iznosu od 43.703.081, iako je znao da radovi koji se navode u spornim situacijama nisu izvršeni u navedenom obimu, kao i da je plaćanje izvršeno suprotno članu 10 ugovora koji predviđa plaćanje u roku od 180 dana od prijema situacije, a sve imajući u vidu "Presek izvedenih radova" od 10. septembra 2012., koji je overen i potpisan od odgovornih lica GO Surčin i preduzeća "Komgradnja" d. o. o.

U tom preseku se pored ostalog navodi da je stvarna vrednost izvedenih radova 16.501.085,78 dinara.Na taj način su preduzeću "Komgradnja" d. o. o. pribavili imovinsku korist od 27.201.996 dinara i za isti iznos oštetili GO Surčin.

Da podsetimo Kurir je u više navrata pisao da je policija završila višemesečnu istragu o mnogobrojnim malverzacijama u opštini Surčin u koje je umešan i Vojislav Janošević, bivši predsednik opštine, inače član DS, saznaje Kurir u MUP Srbije.

Prema rečima sagovornika Kurira, policija je prikupila dokaze da je Janošević, s još nekoliko ljudi, a preko poslova postavljanja kanalizacione mreže, oštetio opštinski budžet za više od 27 miliona dinara.

- U policijskom izveštaju piše da je Janošević sa G. R. iz preduzeća „Komgradnja“ u ime opštine Surčin, čiji je bio predsednik, zaključio ugovor o radovima na kanalizacionoj mreži u vrednosti od oko 112 miliona dinara.

Oni su zatim napravili osam nepostojećih, fiktivnih situacija, čime su preduzeću „Komgradnja“ na nelegalan način omogućili da zaradi milionske iznose i pritom oštetili opštinski budžet.

U mutnim radnjama Janoševiću su pomogli i Jovan M., Rade S., Svetlana S. i Dejan Radojević - navodi izvor iz MUP i ističe da je o svemu tome sačinjen policijski izveštaj, koji će biti upućen tužilaštvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track