Oslobođen komandant zaštićene zone Srebrenice

Nije odgovoran za žrtve

Oslobođen komandant zaštićene zone Srebrenice

Crna Hronika -
Karemansov slučaj, advokat je uporedio sa slučajem bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, generala Momčila Perišića, koji je u Haškom tribunalu nedavno oslobođen optužbi za pomaganje i podržavanje zločina koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i BiH

HAG - Pukovnika Toma Karemansa, nekadašnjeg komandanta Holandskog bataljona Unprofora, koji je bio zadužen za zaštićenu zonu Srebrenica, treba tretirati kao bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, generala Momčila Perišića, koji je oslobođen u Tribunalu, izjavio je Karemansov advokat Hert-Jan Knops.

Povodom odluke holandskog tužilaštva da neće voditi krivični postupak protiv Karemansa i još dvojice holandskih oficira, Karemans je, preko advokata Knopsa, poručio da je vest da neće biti krivično gonjen primio sa olakšanjem i da je srećan.

Knops je ukazao da još treba sačekati da li će biti pokrenut žalbeni postupak.

Karemansov slučaj, advokat je uporedio sa slučajem bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, generala Momčila Perišića, koji je u Haškom tribunalu nedavno oslobođen optužbi za pomaganje i podržavanje zločina koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i BiH.

"U svetlu presude Perišiću, optužba protiv Karemansa nema nikakvog smisla", izjavio je Knops za holandski "Telegraf".

Holandsko tužilaštvo je zaključilo da se ni Karemans, ni njegov zamenik Rob Franken niti šef kadrovske službe Berend Osterven, ne mogu smatrati odgovornim za učešće u zločinima koje su u julu 1995. u Srebrenici počinilI pripadnici Vojske Republike Srpske.

Postupak su u julu 2010. pokrenili Hasan Nuhanović, koji je za holandski bataljon radio kao prevodilac, i porodica Rize Mustafića, koji je radio kao električar.

Predmet se ticao Rize Mustafića, Ibre Nuhanovića i Muhameda Nuhanovića, a ne i drugih evakuisanih lica koja su nastradala nakon što su napustili bazu holandskog bataljona, navodi se u saopštenju tužilaštva iz Arnema.

U prijavi je navedeno se da su holandski oficiri optuženi da su udaljili žrtve iz baze u Potočarima i predali ih VRS, znajući da će to kasnije dovesti do njihove smrti.

U odvojenom građanskom sudskom postupku, koji su pokrenuli rođaci te tri žrtve, sud u Hagu je presudio da je holandska država odgovorna za njihovu smrt. Protiv te presude je podneta žalba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track