SRAMNO: Za maskar nad Srbima 19 godina zatvora

Zločin u Novskoj

SRAMNO: Za maskar nad Srbima 19 godina zatvora

Crna Hronika -
Dvojica pripadnika HV osuđena su jer su sa još trojicom saboraca 18. decembra 1991. uveče upali su u kuću porodice Petra Mileusnića i nakon mučenja ubili njegovu ženu Veru i ćerku Goranku Mileusnić, kao i komšinicu Blaženku Slabak, dok su Petra teško ranili

ZAGREB - Županijski sud u Zagrebu je na ponovljenom suđenju nepravosnažno na devet i deset godina zatvora osudio dvojicu pripadnika hrvatskih oružanih snaga zbog masakra troje i ranjavanja jednog srpskog civila u Novskoj krajem 1991. godine.

Pripadnik Prve gardijske brigade "Tigrovi" Željko Belina osuđen je na deset godina, a Dejan Milić na devet godina zbog ratnog zločina protiv civila.

Odbrane optuženih najavile su žalbu na presudu.

Obojica su se branila sa slobode, pa je Belina uhapšen, jer je osuđen na više od pet godina zatvora, dok Milić nije došao na objavljivanje presude.

Belina i Ivan Grgić s trojicom saboraca 18. decembra 1991. uveče upali su u kuću porodice Petra Mileusnića i nakon mučenja ubili njegovu ženu Veru i ćerku Goranku Mileusnić, kao i komšinicu Blaženku Slabak, dok su Petra teško ranili, ali je uspeo da se izvuče, pa mu je pomoć pružena u vojnoj ambulanti, a potom i u bolnici.

Nakon zločina, vojno tužilaštvo sprovelo je istragu i odustalo od gonjenja vojnika Ivana Grgića i Zdravka Pleseca, dok je na vojnom sudu pod optužbom običnog ubistva nastavljen postupak protiv Željka Beline, Dejana Milića i Dubravka Leskovara koji je u međuvremenu umro.

Sud je primenio zakon o aboliciji, pa su porodice ubijenih - žena ubijenog Šeatovića i Petar Mileusnić podneli krivične prijave zbog ratnog zločina protiv civila.

Pošto mu je odbijena tužba za odštetu uz obrazloženje da za zločin niko nije osuđen, Mileusnić je morao da plati troškove suđenja, pa mu je odbijana trećina od penzije.

Vrhovni sud je ukinuo odluku sisačkog županijskog suda koji je 2010. na ponovljenom suđenju oslobodio četvoricu optuženih.

U februaru 2012. potvrdio je odbijajuću presudu za Grgića i Pleseca, a krajem novembra 2012. u županijskom sudu u Zagrebu počelo je ponovljeno suđenje Belini i Miliću.Zagrebački županijski sud u četvrtak je oslobodio Damira Vida Raguža i Željka Skledara, dvojicu optuženih za masakr četvoro Srba u Novskoj - Mihajla Šeatovića, Ljubana Vulića i Mišu i Sajku Rašković, ističući da su te civile pobili, sada pokojni, vojnici Dubravko Leskovar i Ante Perković.Sud je poklonio poverenje svedoku koji je rekao da mu je Leskovar priznao zločin.

Ragužu i Leskovaru sudilo se 1992. u vojnom sudu, ali je i u tom slučaju primenjen zakon o aboliciji, pa su oslobođeni.

Leskovar je u međuvremenu umro, pa se Ragužu i Skledaru 2010. sudilo u sisačkom županijskom sudu koji je Raguža osudio na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina, a Skledara oslobodio, jer je napustio kuću dok su žrtve bile žive.

Presudu je ukinuo Vrhovni sud, a slučaj je prebačen u Zagreb. Marica Šeatović, kao i Mileusnić, pokrenula je postupak za obeštećenje, ali je to odbijeno, pa je i ona morala da plaća sudske troškove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track