Aco Tomić tužio Tadića za nezakonito penzionisanje

Traže hitno postupanje

Aco Tomić tužio Tadića za nezakonito penzionisanje

Crna Hronika -
Tomićev advokat Goran Petronijević rekao je da je optužnica podneta prošle sedmice i da očekuje hitno postupanje suda s obzirom da tom slučaju u aprilu preti apsolutna zastarelost

BEOGRAD - Bivši načelnik Uprave za bezbednost Vojske Srbije i Crne Gore Aco Tomić podneo je preko advokata Prvom osnovonom sudu u Beogradu optužni predlog - optužnicu protiv bivšeg ministra odbrane (i predsednika Srbije) Borisa Tadića zbog nezakonitog penzionisanja 2003. tokom akcije "sablja".

Tomićev advokat Goran Petronijević rekao je da je optužnica podneta prošle sedmice i da očekuje hitno postupanje suda s obzirom da tom slučaju u aprilu preti apsolutna zastarelost.

Sud može da usvoji optužni predlog Tomića (koji je podneo kao suspidijarni - oštećeni kao tužilac - pošto je javno tužilaštvo ranije našlo da nema krivičnog dela u Tadićevim radnjama) i zakaže suđenje, a može i da ga odbije ili odbaci iz nekih procesnih razloga i vrati na istražne radnje.

U istrazi povodom tog slučaja istražni sudija je saslušao generala u penziji Branka Krgu, kao svedoka, a ranije su iskaze dali i Tadić i Tomić.

Penzionisani general Tomić tereti Tadića da je kao ministar odbrane počinio zloupotrebu položaja, jer je njegovom odlukom penzionisan radi neosnovanog hapšenja u akciji "Sablja".

Tomićevom krivičnom prijavom koju je 2003. podeneo tužilaštvu, bili su obuhvaćeni i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, šef Biroa za informisanje Vlade Srbije Vladimir Beba Popović i načelnik Generalštaba Branko Krga, ali je krivicno gonjenje njih već zastarelo.

General je smatrao da su ga bivši tuženi funkcioneri neosnovano povezali sa "zemunskim klanom" i uhapsili suprotno propisima zbog čega je proveo 100 dana u pritvoru.

Tadić je saslušan 25. januara pred istražnim sudijom Prvog osnovnog suda u Beogradu po zahtevu za sprovođenje istrage koji je protiv njega podneo Tomić, pošto je tužilaštvo našlo da nema mesta krivičnom gonjenju.

Nakon polučasovnog saslušanja Tadić je novinarima ispred Palate pravde rekao da i dalje smatra da je ispravno postupio kada je penzionisao Tomića.Zbog neosnovanog boravka u pritvoru Tomiću je kasnije isplaćena materijalna odšteta od oko tri miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track