Suđenje za paljenje Ambasade SAD zakazano za 16. april

Pravosuđe

Suđenje za paljenje Ambasade SAD zakazano za 16. april

Crna Hronika -
Na optuženičkoj klupi naći će se mahom učesnici nereda, koji se brane se sa slobode pošto im je dan nakon podizanja optužnice 10. jula 2012. godine, ukinut pritvor u kome su boravili od hapšenja 11. aprila takođe prošle godine

BEOGRAD - Početak suđenja dvanaestorici optuženih za paljenje ambasada Beogradu 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija", zakazano je za 16. april pred Višim sudom u Beogradu, rekla je portparol suda Dušica Ristić.

Na optuženičkoj klupi naći će se mahom učesnici nereda, ali predstavnici stranih ambasada, na prvom mestu Nemačke još uvek insistiraju na otkrivanju političke pozadine nereda Jedan od sedam uslova Nemačke za podršku pridruživanju Srbije Evropskoj uniji je i vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja ambasade.

U tužilaštvu ne žele da kometarišu to pitanje, navodeći da "sve i da postoji pretkrivčni postupak, u tom slučaju on predstavlja službenu tajnu i detalji se ne objavljuju".

Svi optuženi brane se sa slobode pošto im je dan nakon podizanja optužnice 10. jula 2012. godine, ukinut pritvor u kome su boravili od hapšenja 11. aprila takođe prošle godine.

Na optuženičkoj klupi naći će se mahom učesnici nereda 21. februara Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.

Optuženi kojima suđenje počinje za manje od mesec dana terete se za krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Optužnicom višeg tužilaštva u Beogradu stavlja im se na teret da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici Kneza Miloša organizovano došli kod ambasade SAD-a i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

U optužnici se konstatuje da je u prostorijama ambasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesni te mogućnosti "ali su olako držali da do toga neće doći i da će to moći sprečiti".

Na teret im se stavlja da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu Nemačke, gde su takođe izazvali manji požar.

Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda.

Tužilaštvo predlaže da se na sudu sasluša devet svedoka, od kojih je većina iz Novog Sada, kao i da se pregledaju video snimci B92, RTS i FOX i drugi dokazi.

Prema pisanju medija, Više tužilaštvo u Beogradu je nakon prošlogodišnjeg hapšenja optženih najavilo da ispituje da li je neko u MUP-u Srbije dobijao naređenja da ne zaštiti ambasade ili je napravio propust.

U medijima se spekulisalo da je naređenja policiji, zaobilazeći komandni lanac, izdavao Aleksandar Nikitović, šef kabineta tadašnjeg premijera Srbije Vojsilava Koštunice.

U vreme napada na ambasade ministar policije bio je Dragan Jočić koji je bio u bolnici zbog teških povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći pa je njegova ovlašćenja preuzela državna sekretarka Mirjana Orašanin koja je u vreme nereda bila na putu u Crnoj Gori i takođe nije mogla da izdaje naređenja.

Pojedini mediji navodili su tada, pozivajući se na neimenovane izvore, da je policijskoj jedinici koja je obezbeđivala američku ambasadu u Kneza Miloša naređeno da se povuče, jer na njihovo mesto stižu jake policijske snage koje će uspešno obaviti posao zašite objekta, što se, međutim, nije desilo na terenu.

Policija koja je obezbeđivala ambasadu se povukla a nova je stigla sa sedam-osam minuta zakašnjenja pa je objekat ostao nezaštićen što je zabeleženo i na kamerama pojedinih svetskih medija.

Tadašnji komandant Žandarmerije Borivoje Tešić, koji je smenjen nekoliko meseci posle napada na ambasade, svojevremeno je izjavio da je samo radio vezom čuo naređenje "da se jedinice koje obezbeđuju Ambasadu SAD povuku radi bezbednosti" ali nije želeo da kaže ko je izdao to naređenje.Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track