ŠPANIJA ODLUČILA: Vlada Budala biće izručen Srbiji

ŠPANIJA ODLUČILA: Vlada Budala biće izručen Srbiji

Crna Hronika -
Milisavljević, koji je bio u bekstvu od ubistva Đinđića, 12. marta 2003. godine, uhapšen je u februaru 2012. godine u Španiji sa Lukom Bojovićem

BEOGRAD - Vlada Španije odlučila je da Srbiji bude izručen Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, osuđen na 35 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i na 40 godina zbog učešća u brojnim zločinima zemunskog klana.

Milisavljević, koji je bio u bekstvu od ubistva Đinđića, 12. marta 2003. godine, uhapšen je u februaru 2012. godine u Španiji sa Lukom Bojovićem.

Španski Savet ministara je na predlog ministra pravde Alberta Ruiza Galjardona odlučio da se nastavi sa procedurom izručenja Milisavljevića Srbiji.

Potpredsednica španske vlade Soraja Saenc de Santamarija rekla je da se izvršna vlast složila da se nastavi procedura izručenja Milisavljevića Srbiji, upravo zbog optužbi da je pripadao kriminalnoj organizaciji, učestvovao u ubistvima i otmicama.

Izručenje Milisavljevića Srbiji moglo bi da usledi ubrzo posle odluke španske vlasti, jer su ispunjene sve pretpostavke za ekstradiciju, rekli su izvori iz pravosuđa.

Vrhovni sud Španije je 2. januara odlučio da su ispunjeni svi uslovi za izručenje Milisavljevića Srbiji. Milisavljević će po izručenju imati pravo da trazi ponavljanje suđenja u kojima je osuđen u odsustvu - ubistvo Đinđića i zločini zemunskog klana, odnosno ubistva Branka Jeftovića Jorge (33), Dejana Živančevića (25), i Milutina Jovičića (23) iz 2004. godine.

Milisavljević je uhapšen u policijskoj akciji "Zooloski vrt" u Valensiji februara 2012. zajedno sa Lukom Bojovićem, kojeg Tuzilastvo za organizovani kriminal Srbije tereti da je posle ubistva Đinđića i ubistva vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića preuzeo kontrolu nad članovima klana u bekstvu i da je učestvovao u više ubistava kako bi ih zaštitio.

Milisavljević je u Španiji okrivljen za učestvovanje u ubistvu člana te kriminalne organizacije Milana Jurišića Jureta, 2006. godine.

Španska policija pronašla je u reci Manzanares u Madridu u martu 2012. ljudske ostatke za koje se sumnja da pripadaju Jurišiću, ali do danas nisu objavljeni rezultati forenzičkih nalaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track