Potragu za nestalima ometaju nadošla Sava i jake struje
Foto: Marina Lopičić

Lučka kapetanija

Potragu za nestalima ometaju nadošla Sava i jake struje

Crna Hronika -
Čamac je pronađen 20-30 metara od obale potopljen, tako da ćemo tek posle istrage znati da li je došlo do sudara sa nekim panjem

BEOGRAD - Šef Lučke kapetanije Branislav Milešić rekao je da potragu na Savi za starijim muškarcem i dečakom (15), koji su u nedelju ispali iz čamca, otežava visok vodostaj reke, jake struje koje nose razne predmete, panjeve.

On je gostujući na RTS naglasio da će potraga biti nastavljena i danas i da će na teren izaći šest čamaca žandarmerije i četiri tima ronilaca. Milešić je dodao da je čamac još pod istragom i da će se tek posle ekspertize znati šta je bio uzrok njegovog potonuća.

"Čamac je pronađen 20-30 metara od obale potopljen, tako da ćemo tek posle istrage znati da li je došlo do sudara sa nekim panjem i da li je to dovelo do nesreće", rekao je Milešić.

On je rekao da su tog dana udari vetra bili 15 metara u sekundi u naletima, tako da svaka vožnja te vrste čamcem bila nebezbedna."Ako je upravljač čamca bio dečak, onda se radi o neodgovornosti i velikoj neopreznosti i ne mogu da verujem da su u takvim uslovima izašli na reku", naglasio je šef Lučke kapetanije.

Milešić je podsetio da sve lučke kapetanije prate jačinu vetra i da se plovidba velikih brodova obustavlja kada su udari vetra 20 do 25 metara u sekundi. Upitan da li ima dovoljno inspektora u kapetanijama on je odgovorio da inspektora nikada nije dovoljno, ali da su sredstva ograničena."Naši inspektori sarađuju sa rečnom policijom rade traganja i spašavanje, ali od velike pomoći su nam i drugi koji imaju plovila, carina, žandarmerija", naglasio je on.

On je dodao da je resorno ministarstvo najavilo uvođenje informacionog sistema koji će kontrolisati kretanje većih plovila, ali mala plovila ostaju i dalje van sistema. Iz čamca na Savi u nedelju 24. marta su ispali I. F. (64) i maloletni M. A. (16) i za njima policija i ronioci i dalje tragaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track