Darko Šarić u Beogradu dobio putovnicu?

Istraga u Hrvatskoj

Darko Šarić u Beogradu dobio putovnicu?

Crna Hronika -
Najmanje 1.000 pasoša nelegalno je napravljeno za kriminalce s područja SFRJ, rekao zaštićeni svedok hrvatskog USKOK pod pseudonimom Neno

BEOGRAD - Na proveri konzulati!Srpski kriminalci su lažne hrvatske pasoše vadili u hrvatskim diplomatskim predstavništvima u Beogradu i Subotici, ali i u Briselu, sumnjaju istražitelji! Dugogodišnja istraga USKOK saradnike kriminalaca nesumnjivo je razotkrila u hrvatskim konzulatima u Tuzli i Sarajevu, ali gotovo je sigurno da su u rasturanje „putovnica“ bili umešani i pojedini ljudi iz ambasade u Srbiji!O načinu na koji su neki od najtraženijih srpskih kriminalaca, među kojima su i Luka Bojović, Darko Šarić, zatim osuđeni za ubistvo premijera Đinđića, kao i pripadnici „Pink Pantera“, dolazili do lažnih isprava govorio je zaštićeni svedok hrvatskog USKOK pod pseudonimom Neno.- Barem 20-30 lažnih pasoša napravljeno je za osobe koje sam im ja doveo, a oko 1.000 pasoša nelegalno je napravljeno za kriminalce s područja bivše Jugoslavije. Reč je o novim, originalnim pasošima sa pravim identitetom, ali slikom kriminalca koji je pasoš platio - ispričao je Neno.Hrvatski mediji opisali su i kako su mafijaši dobijali hrvatske pasoše.- Na identitet nepoznatih osoba, državljana Hrvatske, podizao bi se Izvod iz Matične knjige rođenih, a zatim su se u hrvatskim ambasadama izrađivala dokumenta. Tako je, na primer, Darko Šarić 2007. godine dobio hrvatski pasoš na ime Tomislav Savatović, a moguće je da je pasoš dobio upravo u Beogradu! Interesantno je da je u dosijeu ovog pasoša otisak kažiprsta zaista Šarićev, dok ime i ostali podaci pripadaju drugoj osobi - objasnio je izvor hrvatskih medija.USKOK je dosad podigao optužnicu za 68 slučajeva lažnih pasoša, međutim reč je samo o slučajevima u kojima je kriminalac uhapšen sa takvom ispravom.- Interesantno je da su pasoši završavali u rukama pripadnika koji su međusobno u sukobu, što znači da oni koji su im pomagali nisu bili naklonjeni nekom klanu, već im je motiv bio isključivo novac - navodi izvor.

Mafijaši dobijali pasoše sa svojom slikom i identitetom drugog čoveka
Mafijaši dobijali pasoše sa svojom slikom i identitetom drugog čoveka

Kurir, 20. februar 2012.
Kurir, 20. februar 2012.

Mostarski contingentIz hrvatskog konzulata u Mostaru 1999. godine ukradeno je 930 pasoša koje su, nakon toga, koristili mnogi kriminalci sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Međutim, putne isprave iz takozvanog mostarskog kontingenta odavno nisu u upotrebi jer su serijski brojevi ukradenih pasoša iz Mostara ubačeni u sistem Interpola. Hrvatski pasoš ukraden iz Mostara imao je i Milorad Ulemek Legija, na ime Vlado Vukomanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track