Suđenje Fireru zakazano za jun!
Foto: Rojters

Početak kasni četiri godine

Suđenje Fireru zakazano za jun!

Crna Hronika -
Prema poslednjim informacijama Goran Davidović više ne živi u Srbiji i sa porodicom je u Italiji, ali je nepoznato da li će sud doneti odluku da mu se sudi u odsustvu

Vođi profašističke organizacije "Nacionalni stroj" Goranu Davidoviću Fireru i još šestorici optuženih za izazivanje incidenta na antifašističkom skupu u Novom Sadu 2007. godine zakazan je za 24. jun! U Višem sudu je rečeno da je nakon višegodišnjeg odlaganja početka glavnog pretresa optuženima za izazivanje nacionalne mržnje i nasilničko ponašanje došlo do promene predsednika sudskog veća. Predmet je dodeljen sudiji Zdenki Stakić i ona je početak glavnog pretresa zakazala za 24. i 25. jun, objavio je Radio 021.Ovo suđenje je trebalo da počne još 2009. i više puta je odlagano, a jedan od razloga bio je što se Davidović nalazio u ekstradicionom pritvoru u Nemačkoj. Marta 2010. Davidovićev advokat je zatražio odlaganje jer je u toku bio postupak ekstradicije okrivljenog, pošto se u Srbiji nije odazvao na odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne zbog izazivanja nacionalne mržnje na antifašističkom skupu na Filozofskom fakultetu.Ostalo je nepoznato zašto suđenje nije počelo dok je u Srbiji bio na odsluženju zatvorske kazne. Prema poslednjim informacijama on više ne živi u Srbiji i sa porodicom je u Italiji, ali je nepoznato da li će sud doneti odluku da mu se sudi u odsustvu, ukoliko se ni u junu ne bude pojavio u sudnici. U oktobru prošle godine suđenje vođi Nacionalnog stroja i ostalim optuženima je odloženo jer Davidoviću nije uručen poziv. Višem sudu je u međuvremenu dostavljena njegova adresa u inostranstvu, pa je poziv naknadno trebao da mu bude upućen preko Ministarstva pravde, uz prevod sudskih dokumenata na italijanski jezik.

Jedan od organizatora "Antifašističke šetnje", Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine kaže da je iskaz kod istražnog sudije dao godinu dana nakon skupa, a tokom 2009. dobio je i prvi poziv za glavni pretres."Desetak puta sam dobijao pozive za suđenje i po pravilu dan ranije dobijao obaveštenje telegramom da se glavni pretres otkazuje. U ogromnom broju slučajeva nije mi saopšten razlog odlaganja, a samo jednom je napisano da se odlaže jer su pojedini optuženi pokrenuli proces nagodbe sa sudom. Kao jedan od organizatora skupa ovo doživljavam kao način da se odlaganjem glavnih pretresa ide ka zastari krivičnog dela. To su neke moje sumnje, na osnovu informacija kojim raspolažem", rekao je Sejdinović za Radio 021.

Osim Gorana Davidovića, za izazivanje nacionalne i verske mržnje i nasilničko ponašanje tereti se i Nedeljko Pešić (24) iz Šapca, dok su Predrag Golubović (29) iz Priboja, Radomir Dickov (36) iz Novog Sada, Uroš Stojanović (32) iz Beograda, Danijel Petrović (24) i Vladan Negovanović (25) iz Novog Sada optuženi za nasilničko ponašanje. Dolf Pospiš (26) iz Veternika i Predrag Milovanović (29) iz Zemuna, takođe su bili među optuženima, ali su u međuvremenu sa Tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja